środa, 4 kwietnia 2018

Wiosenne ciasto ze słomką ptysiową

Pomysł na ciasto powstał dzięki wygranej paczce słodkości firmy Brześć. Znajdowało się w niej kilka paczek słomki ptysiowej i dlatego postanowiłam wykorzystać ją do moich słodkich eksperymentów. Efekt końcowy wyszedł bardzo kolorowy i smakowity. Polecam i dziękuję firmie Brześć za natchnienie mnie.



Składniki:

  • 7 białek
  • 1 szkl. cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1,5 szkl. mąki
  • ¾ szkl. oleju
  • 4 łyżki wody
  • 1 łyżka kakao
  • 1 łyżka kiślu wiśniowego
  • 1 łyżka mąki
  • odrobina barwnika zielonego
  • szczypta soli
  • opakowanie słomki ptysiowej Brześć


Białka ubić z odrobiną soli i cukrem. Dodać wodę, mąkę z proszkiem a na końcu olej.
Ciasto podzielić na cztery części.
1 dodać łyżkę kakao
2 odrobinę zielonego barwnika
3 łyżkę kiślu wiśniowego
4 łyżką mąki

W tej kolejności wylewać do formy keksowej wyłożonej papierem do pieczenia i po między każdą warstwę ciasta ułożyć słomkę ptysiową. Piec około 50 minut.






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz