Składniki:
- 7 białek
- 1 szkl. cukru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1,5 szkl. mąki
- ¾ szkl. oleju
- 4 łyżki wody
- 1 łyżka kakao
- 1 łyżka kiślu wiśniowego
- 1 łyżka mąki
- odrobina barwnika zielonego
- szczypta soli
- opakowanie słomki ptysiowej Brześć
Białka ubić
z odrobiną soli i cukrem. Dodać wodę, mąkę z proszkiem a na końcu olej.
Ciasto
podzielić na cztery części.
1 dodać
łyżkę kakao
2 odrobinę
zielonego barwnika
3 łyżkę
kiślu wiśniowego
4 łyżką mąki
W tej
kolejności wylewać do formy keksowej wyłożonej papierem do pieczenia i po między każdą warstwę ciasta ułożyć słomkę
ptysiową. Piec około 50 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz