czwartek, 26 kwietnia 2018

Sałatka bezludna wyspa



Bardzo fajny sposób na podanie sałatki.


Składniki:

  •          ryż 1 woreczek
  •          seler konserwowy 1 słoik
  •          kukurydza konserwowa pół  puszki
  •          ananas w puszce 3 plastry
  •          15-20 dkg sera żółtego
  •          szynka 15 dkg
  •          majonez 2 łyżki
  •          sól i pieprz do smaku

Ryż ugotować al dente w osolonej wodzie, następnie odstawić do przestygnięcia.
Seler odsączyć z zalewy i wyłożyć na miskę. Dodać odsączoną kukurydzę oraz pokrojonego w kostkę ananasa i wędlinę. Ser żółty zetrzeć na tarce o grubych oczkach zostawiając część do dekoracji na wierch.



Połączyć wszystkie składniki. Dodać majonez i dokładnie wymieszać. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Sałatkę włożyć do małej miseczki, odwrócić na talerz. Posmarować majonezem, obsypać drobno startym żółtym serem,  obłożyć kukurydzą i natką pietruszki. Palmy zrobiłam z  patyków na szaszłyki, czarnych oliwek i natki pietruszki.



2 komentarze: