Składniki:
Ciasto (3 blaty):
– 3,5 szklanki mąki (ok.600 g)
– 3 łyżki miodu
– 3 łyżki kwaśnej śmietany 18%
– 2 jajka
– 2/3 szklanki cukru pudru Diamant
– 1/2 kostki margaryny
– 2 płaskie łyżeczki sody
Warstwa orzechowa:
– 250g orzechów ziemnych solonych (mogą być też włoskie)
– 100g margaryny
– 4 łyżki cukru
– 2 łyżki miodu
Krem budyniowy:
– 500 ml mleka
– 2 budynie waniliowe
– 4 łyżki cukru
– 1 kostka margaryny
Dodatkowo:
– puszka masy
kajmakowej (krówkowej)
Ciasto: Mąkę przesiać z sodą, dodać pokrojoną na kawałki
margarynę, wbić jajka, dodać śmietanę,
cukier i miód – zagnieść ciasto i podzielić na 3 części. Każdą rozwałkować na
prostokąt o wymiarach dużej blaszki do ciasta, podsypać mąką, aby się nie
kleiło i przełożyć na papier do pieczenia.
Dwa blaty upiec przez ok.15 minut w temperaturze 180 ˚C.
Na trzeci blat wyłożyć warstwę orzechową i piec kilka minut dłużej od
pozostałych blatów.
Krem budyniowy: W ½ szklanki mleka rozmieszać budynie z
cukrem, resztę mleka zagotować w rondelku. Wlać mieszankę do wrzącego mleka i
ugotować budyń. Odstawić do ostygnięcia.
Zimny budyń utrzeć z margaryną.
5. Pierwszy blat posmarować kremem budyniowym. Przykryć drugim
blatem. Na niego wyłożyć masę kajmakową. Na koniec wyłożyć blat z warstwą orzechową.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz