poniedziałek, 9 kwietnia 2018

Ciasto snikers z ziemnymi orzechami

Miodowe placki z orzechami ziemnymi i masą budyniową.


Składniki:

Ciasto (3 blaty):
– 3,5 szklanki mąki (ok.600 g)
– 3 łyżki miodu
– 3 łyżki kwaśnej śmietany 18%
– 2 jajka
– 2/3 szklanki cukru pudru Diamant
– 1/2 kostki margaryny
– 2 płaskie łyżeczki sody


 Warstwa orzechowa:
– 250g orzechów ziemnych solonych (mogą być też włoskie)
– 100g margaryny
– 4 łyżki cukru
– 2 łyżki miodu

 Krem budyniowy:
– 500 ml mleka
– 2 budynie waniliowe
– 4 łyżki cukru
– 1 kostka margaryny

Dodatkowo:
  puszka masy kajmakowej (krówkowej)



Warstwa orzechowa: Rozpuścić margarynę z cukrem, dodać miód, następnie dodać posiekane nożem orzechy. Chwilę gotować i  pozostawić do ostudzenia.

 Ciasto: Mąkę przesiać z sodą, dodać pokrojoną na kawałki margarynę, wbić jajka, dodać  śmietanę, cukier i miód – zagnieść ciasto i podzielić na 3 części. Każdą rozwałkować na prostokąt o wymiarach dużej blaszki do ciasta, podsypać mąką, aby się nie kleiło i przełożyć na papier do pieczenia.

 Dwa blaty upiec przez ok.15 minut w temperaturze 180 ˚C. Na trzeci blat wyłożyć warstwę orzechową i piec kilka minut dłużej od pozostałych blatów.

Krem budyniowy: W ½ szklanki mleka rozmieszać budynie z cukrem, resztę mleka zagotować w rondelku. Wlać mieszankę do wrzącego mleka i ugotować budyń. Odstawić do ostygnięcia.  Zimny budyń utrzeć z margaryną.

5. Pierwszy blat posmarować kremem budyniowym. Przykryć drugim blatem. Na niego wyłożyć masę kajmakową. Na koniec wyłożyć blat z warstwą orzechową.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz