sobota, 7 kwietnia 2018

Sernik Ferrero Rocher

Połączenie herbatników, sera, orzechów laskowych i czekolady to jest pyszne. Smakiem przypomina mi trochę batoniki twarogowe.


Spód:

  •     300 g herbatników czekoladowych
  •     125 g roztopionego masła

Masa:
  •     600 g sera do serników
  •     4 łyżki kakao
  •     10 dkg cukru pudru
  •     200g zmielonych orzechów laskowych
  •     350 ml śmietany 30%
  •     1  cukru wanilinowy
Polewa:
  •     200 g gorzkiej czekolady rozpuszczonej w kąpieli wodnej
  •     50 ml śmietany 30%

Herbatniki zmielić i dodać roztopione masło . Wyłóż nią dno foremki, mocno dociskając. Wstawić do lodówki na 30 min.

Do miski przełóż pozostałe składniki i zmiksować w jednolitą masę. Rozsmarować  na schłodzonym spodzie i wstawić do lodówki na 3 godz.

Roztopioną czekoladę połączyć ze śmietanką. Polać sernik. Udekorować pokruszonymi orzechami laskowymi.

Gotowy sernik  ponownie wstawić do lodówki, by polewa zastygła.







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz