Spód:
- 300 g herbatników czekoladowych
- 125 g roztopionego masła
Masa:
- 600 g sera do serników
- 4 łyżki kakao
- 10 dkg cukru pudru
- 200g zmielonych orzechów laskowych
- 350 ml śmietany 30%
- 1 cukru wanilinowy
Polewa:
- 200 g gorzkiej czekolady rozpuszczonej w kąpieli wodnej
- 50 ml śmietany 30%
Herbatniki
zmielić i dodać roztopione masło . Wyłóż nią dno foremki, mocno dociskając.
Wstawić do lodówki na 30 min.
Do
miski przełóż pozostałe składniki i zmiksować w jednolitą masę.
Rozsmarować na schłodzonym spodzie i
wstawić do lodówki na 3 godz.
Roztopioną
czekoladę połączyć ze śmietanką. Polać sernik. Udekorować pokruszonymi
orzechami laskowymi.
Gotowy
sernik ponownie wstawić do lodówki, by
polewa zastygła.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz