czwartek, 5 kwietnia 2018

Pasztet

Przepis na pyszny pasztet dostałam od mamy. Zawsze gości on na naszym świątecznym stole. To już tradycja.







Składniki:

  • 1,5 kg mięsa z kurczaka po obraniu
  • 60 dkg tłustego boczku
  • 10 dkg wątróbki drobiowej
  • 3 jajka
  • bułka tarta
  • cebulka
  • bułeczka
  • sól, pieprz

Udka z kurczaka upiec, wystudzić i obrać.
Boczek ugotować.
Wątróbkę usmażyć z cebulką.
Bułkę namoczyć w wodzie.
Mięso z bułką zmielić dwukrotnie. Dodać jajka, bułkę tartą i przyprawy. Wszystko wymieszać razem. Przełożyć do blachy i piec godzinę w 180 stopniach.






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz