Kruche ciasto z nadzieniem z kakao i mleka w proszku.
Składniki
Ciasto:
- 2 szkl. mąki
- pół margaryny
- 2 łyżki cukru pudru
- 2 żółtka
- pół łyżeczki proszku do pieczenia
- cukier wanilinowy
- 15 dkg margaryny
- pół szklanki cukru
- 4 łyżki wody
- 2 łyżki kakao
- 1.5 szkl. mleka w proszku
- orzechy włoskie
- pisaki cukrowe
Sposób
przygotowania
Mąkę
przesiewamy na stolnicę. Dodajemy 2 łyżki cukru pudru, proszek do pieczenia,
cukier waniliowy, pół margaryny, 2 żółtka i zagniatamy ciasto.
Kawałek
ciasta odcinamy i wycinamy z niego ciastka w kształcie liści i upiec. Pozostałe
ciasto wykładamy na dno przygotowanej tortownicy. Formujemy nieco wyższe
brzegi. Wyłożone ciasto nakłuwamy widelcem i pieczemy około 20 minut aż się
zarumieni.
W ganku
rozpuszczamy 15 dkg margaryny, pół szkl. cukru, 4 łyżki wody, 2 łyżki kakao.
Gdy lekko przestygnie wsypujemy 1,5 szkl. mleka w proszku i miksujemy do
uzyskania gładkiej masy.
Na upieczony
spód posypujemy posiekane orzechy włoskie i wylewamy ciepłą masę.
Gdy masa
będzie tężała dekorujemy ciastkami listkami ( kolorowymi pisakami udekorowałam
liście) i kawałkami orzechów włoskich.
Pięknie przyozdobiona ta tarta! :)
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo
Usuń