piątek, 27 kwietnia 2018

Tarta z kakao i mlekiem w proszku



Kruche ciasto z nadzieniem z kakao i mleka w proszku. 



 Składniki

Ciasto:
  •    2 szkl. mąki
  •     pół margaryny
  •     2 łyżki cukru pudru
  •     2 żółtka
  •     pół łyżeczki proszku do pieczenia
  •     cukier wanilinowy 
Nadzienie:
  •     15 dkg margaryny
  •     pół szklanki cukru
  •     4 łyżki wody
  •     2 łyżki kakao
  •     1.5 szkl. mleka w proszku
  •     orzechy włoskie
  •     pisaki cukrowe

Sposób przygotowania

Mąkę przesiewamy na stolnicę. Dodajemy 2 łyżki cukru pudru, proszek do pieczenia, cukier waniliowy, pół margaryny, 2 żółtka i zagniatamy ciasto.
Kawałek ciasta odcinamy i wycinamy z niego ciastka w kształcie liści i upiec. Pozostałe ciasto wykładamy na dno przygotowanej tortownicy. Formujemy nieco wyższe brzegi. Wyłożone ciasto nakłuwamy widelcem i pieczemy około 20 minut aż się zarumieni.
W ganku rozpuszczamy 15 dkg margaryny, pół szkl. cukru, 4 łyżki wody, 2 łyżki kakao. Gdy lekko przestygnie wsypujemy 1,5 szkl. mleka w proszku i miksujemy do uzyskania gładkiej masy.
Na upieczony spód posypujemy posiekane orzechy włoskie i wylewamy ciepłą masę.
Gdy masa będzie tężała dekorujemy ciastkami listkami ( kolorowymi pisakami udekorowałam liście) i kawałkami orzechów włoskich.



2 komentarze: