niedziela, 22 kwietnia 2018

Ciasteczka gęsie łapki


Serowe ciasteczka obtoczone w cukrze.




Składniki:
- 200 g masła
- 200 g twarogu półtłustego w kostce
- 2 szklanki mąki
- 2 żółtka
- 2 łyżki zimnej wody
- 1/2 szklanki cukru do obtoczenia

Masło zetrzeć na tarce, dodać pokruszony ser i mąkę. Następnie dodać żółtka i wodę, zagnieść  jednolite ciasto. Ciasto schłodzić w lodówce około 1 godziny.
Po tym czasie ciasto cienko rozwałkować i wycinać szklanką kółka.
Cukier wsypać do talerza i obtaczać w nim krążki ciasta, następnie składać na pół, ponownie obtoczyć, jeszcze raz na pół i jeszcze raz obtoczyć w cukrze.
Gotowe ciastka układać na blaszce, wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 175 st. C około 30 minut.






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz