Połączenie ziemniaków z ciastem, szpinaku i fety to strzał w dziesiątkę. Pierwszy raz zrobiona ale na pewno nie ostatni, bo wszystkim bardzo smakowała i została szybko zjedzona.
Ciasto:
- 1,5 szkl. mąki
- 12,5 dkg margaryny
- 1/3 łyżeczki soli
- żółtko
Nadzienie:
- 50 dkg ugotowanych ziemniaków
- 2 łyżki śmietany
- sól
- pieprz
- łyżka przyprawy do ziemniaków
- 15 dkg szpinaku
- 10 dkg sera feta
- 2 ząbki czosnku
- 10 dkg sera żółtego
Z podanych składników zagnieść ciasto, zwinąć
w folię i schłodzić w lodówce przez godzinę.
Piekarnik
nagrzać do temp. 175 st C.
Formę
wyłożyć ciastem, ponakłuwać i podpiec 15-20
minut.
Ziemniaki
przecisnąć przez praskę, dodać śmietanę i przyprawy.
Szpinak
wymieszać z fetą, przyprawami.
Na
podpieczony spód wyłożyć szpinak na niego ziemniaki i zapiekać około 20 minut.
Pod koniec pieczenia posypać startym żółtym serem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz