piątek, 20 kwietnia 2018

Ziemniaczana tarta



Połączenie ziemniaków z ciastem, szpinaku i fety to strzał w dziesiątkę. Pierwszy raz zrobiona ale na pewno nie ostatni, bo wszystkim bardzo smakowała i została szybko zjedzona.





Ciasto:

  • 1,5 szkl. mąki
  • 12,5 dkg margaryny
  • 1/3 łyżeczki soli
  • żółtko


Nadzienie:

  • 50 dkg ugotowanych ziemniaków
  • 2 łyżki śmietany
  • sól
  • pieprz
  • łyżka przyprawy do ziemniaków
  • 15 dkg szpinaku
  • 10 dkg sera feta
  • 2 ząbki czosnku
  • 10 dkg sera żółtego


 Z podanych składników zagnieść ciasto, zwinąć w folię i schłodzić w lodówce przez  godzinę.
Piekarnik nagrzać do temp.  175 st C.
Formę  wyłożyć ciastem, ponakłuwać i podpiec 15-20 minut.
Ziemniaki przecisnąć przez praskę, dodać śmietanę i przyprawy.
Szpinak wymieszać z fetą, przyprawami.
Na podpieczony spód wyłożyć szpinak na niego ziemniaki i zapiekać około 20 minut. Pod koniec pieczenia posypać startym żółtym serem.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz