Składniki:
- 1 szklanka białek
- 3 szklanki mąki
- 1 szklanka oleju
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1,5 szklanki cukru
- 1/2 szklanki mleka
- 2 łyżeczki ekstraktu z prawdziwej wanilii
- 40dkg bakalii Helio ( suszonych i kandyzowanych owoców)
- 3-4 łyżki mąki ziemniaczanej
Białka
ubijamy na sztywno powoli dodając cukier.
Mąkę
wymieszać z proszkiem do pieczenia.
Delikatnie
łączymy po trochu pozostałe składniki z pianą z białek i mieszamy do uzyskania
jednolitej konsystencji.
Wszystkie
bakalie mieszamy razem w miseczce, posypujemy mąką ziemniaczaną i dokładnie
mieszamy.
Piekarnik
nagrzewamy do 180 stopni.
Ciasto
mieszamy delikatnie łyżką z bakaliami, przelewamy do formy keksowej wyłożonej
papierem do pieczenia
Pieczemy
do czasu, aż ciasto nabierze złotego koloru, a włożony w środek patyczek będzie
suchy. W sumie około 60 minut a może nawet trochę dłużej.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz