środa, 25 kwietnia 2018

Parówkowa przekąska imprezowa


Pomysł podpatrzyłam w internecie. Zrobiłam po raz pierwszy na spróbowanie. Nie wyszło może idealnie ale w smaku bardzo fajne a ten rozpuszczony ser to super pomysł. Na spotkanie ze znajomymi przekąska jak znalazł.



Składniki:

Ciasto drożdżowe:

  •     4 szkl. mąki
  •     5 dkg świeżych drożdży
  •     łyżka cukru
  •     pół łyżeczki soli
  •     jajko
  •     pół kostki margaryny
  •     1,5-2 szkl. mleka

Dodatki:

  • 4-5 szt. parówek
  • ser President Camembert
  • jajko
  • łyżka maku


Mleko odgrzać. Drożdże pokruszyć i zasypać cukrem. Margarynę rozpuścić.
Mąkę przesiać, dodać sól, jajko, następnie rozpuszczone drożdże i mleko. Wyrobić ciasto , na koniec wlać rozpuszczoną margarynę i ponownie wyrobić. Odstawić ciasto do wyrośnięcia.
Jak ciasto wyrośnie oderwać kawałek i rozwałkować na kształt koła. Ja rozwałkowuje i wycinam kształt od okrągłej tortownicy. Wyciąć dwa koła, jedno mniejsze a drugie większe.
Na blasze od piekarnika wyłożyć mniejsze koło a na jego środku położyć ser ( skroić wierzch z jednej strony). Na brzegach ciasta położyć paski papieru do pieczenia i przykryć większym kawałkiem ciasta.
Parówkę pokroić na mniej więcej centymetrowe kawałki. Ciasto w koło ponacinać na wielkość parówki i każdy kawałek owinąć ciastem do środka aż pod sam ser. Zdjąć kawałki papieru i tak samo ponacinać i pozawijać drugi kawałek ciasta. Powstaną nam dwa wianuszki a w środku ser.
Wierzch posmarować roztrzepanym jajkiem i można posypać makiem.
Z podanej porcji spokojnie wyjdą nam dwie takie przekąski. 



Piec aż ciasto będzie rumiane.


 Po upieczeniu delikatnie ściąć wierch nad serem i posypać do posiekanym szczypiorkiem.


 Odrywać kawałki ciasta z parówką i maczać w rozpuszczonym serze.


Gdy nie mamy czasu na zrobienie ciasta drożdżowego polecam wykorzystać gotowe spody do pizzy też super smakują.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz