Pomysł podpatrzyłam w internecie. Zrobiłam po raz pierwszy na spróbowanie. Nie wyszło może idealnie ale w smaku bardzo fajne a ten rozpuszczony ser to super pomysł. Na spotkanie ze znajomymi przekąska jak znalazł.
Składniki:
Ciasto
drożdżowe:
- 4 szkl. mąki
- 5 dkg świeżych drożdży
- łyżka cukru
- pół łyżeczki soli
- jajko
- pół kostki margaryny
- 1,5-2 szkl. mleka
Dodatki:
- 4-5 szt. parówek
- ser President Camembert
- jajko
- łyżka maku
Mleko
odgrzać. Drożdże pokruszyć i zasypać cukrem. Margarynę rozpuścić.
Mąkę
przesiać, dodać sól, jajko, następnie rozpuszczone drożdże i mleko. Wyrobić
ciasto , na koniec wlać rozpuszczoną margarynę i ponownie wyrobić. Odstawić
ciasto do wyrośnięcia.
Jak
ciasto wyrośnie oderwać kawałek i rozwałkować na kształt koła. Ja rozwałkowuje
i wycinam kształt od okrągłej tortownicy. Wyciąć dwa koła, jedno mniejsze a
drugie większe.
Na
blasze od piekarnika wyłożyć mniejsze koło a na jego środku położyć ser (
skroić wierzch z jednej strony). Na brzegach ciasta położyć paski papieru do
pieczenia i przykryć większym kawałkiem ciasta.
Parówkę
pokroić na mniej więcej centymetrowe kawałki. Ciasto w koło ponacinać na
wielkość parówki i każdy kawałek owinąć ciastem do środka aż pod sam ser. Zdjąć
kawałki papieru i tak samo ponacinać i pozawijać drugi kawałek ciasta. Powstaną
nam dwa wianuszki a w środku ser.
Wierzch
posmarować roztrzepanym jajkiem i można posypać makiem.
Z podanej porcji spokojnie wyjdą nam dwie takie przekąski.
Piec
aż ciasto będzie rumiane.
Po upieczeniu delikatnie ściąć wierch nad serem i
posypać do posiekanym szczypiorkiem.
Odrywać kawałki ciasta z parówką i maczać
w rozpuszczonym serze.
Gdy
nie mamy czasu na zrobienie ciasta drożdżowego polecam wykorzystać gotowe spody
do pizzy też super smakują.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz