Ciasto Pleśniak piekę od dawna ale w tradycyjnej wersji z dżemem. Po raz pierwszy z wiśniami i orzechami jadłam u koleżanki. Bardzo mi posmakował i teraz bardzo często też piekę go dla mojej rodziny.
Składniki:
- 25 dkg margaryny
- 4 duże jajka lub 5 małych (osobno białka i żółtka)
- 3 szklanki mąki
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2/3 szklanki cukru
- 3 łyżki cukru pudru
- szczypta soli
- 2 łyżki kakao
- 20 dkg wiśni z kompotu lub mrożonych
- 10-15 dkg orzechów włoskich
Margarynę
posiekać z mąką i proszkiem do
pieczenia, 3 łyżkami cukru pudru, szczyptą soli, 4 żółtkami. Szybko zagnieść
ciasto. Podzielić je na 3 części, jedną z nich zagnieść z kakao. Uformować 3
kule, spłaszczyć, owinąć folią spożywczą i włożyć je do lodówki na około
godzinę.
Białka
ubić na sztywną pianę. Dodawać cukier (2/3 szklanki)
Blachę
wyłożyć papierem do pieczenia. Schłodzone jasne ciasto zetrzeć na tarce na dno
formy lub rozwałkować na wielkość blachy. Położyć odsączone wiśnie i posypać
posiekanymi orzechami włoskimi. Na to zetrzeć ciemną część ciasta i delikatnie
wyłożyć na nią pianę z białek. Na wierzch zetrzeć ostatnią, jasną część ciasta.
Piec
około 45 minut w temperaturze 175ºC. Kroić po całkowitym wystudzeniu.
Prosto i smacznie. Zapraszam do dzielenia się przepisami w grupie kulinarnej :) https://www.facebook.com/groups/978045118956536/
OdpowiedzUsuńmoje ulubione ciasto z dzieciństwa:)
OdpowiedzUsuń