środa, 4 kwietnia 2018

Warstwowa sałatka z tuńczykiem

Przepis na sałatkę znalazłam w internecie, od siebie dodałam do niej brokuła. Połączenie smaków wyszło super i mojej rodzince chociaż nie wszyscy lubię tuńczyka bardzo smakowała.


Składniki:

  • 15 dkg ryżu
  • 1 puszka tuńczyka w sosie własnym
  • 1 brokuł
  • 15 dkg żółtego sera
  • 3 jajka
  • szczypiorek
  • 6 łyżek majonezu
  • sól, pieprz


Ryż ugotować i wystudzić.
Jajka ugotować, wystudzić, obrać i zetrzeć na tarce.
Brokuł podzielić na mniejsze różyczki, ugotować i wystudzić.
Tuńczyka odsączyć.
Ser żółty zetrzeć na tarce.
Szczypiorek umyć, wyszyć i pokroić.
W salaterce na spód wyłożyć ryż (posmarować 1,5 łyżki majonezu, posilić i popieprzyć- tak postępować przy każdej warstwie). Na ryż wyłożyć tuńczyka, następnie brokuł, później ser i na końcu jajka. Wierzch posypać szczypiorkiem.
Dekorację zrobiłam z przepiórczych jajeczek, majonezu i rzodkiewki.








Brak komentarzy:

Prześlij komentarz