czwartek, 26 kwietnia 2018

Kruchy placek z winogronem



Kruche ciasto z dodatkiem winogronu zrobiłam po raz pierwszy ale na pewno nie ostatni bo bardzo wszystkim smakowało.



Składniki na tortownicę o średnicy 26 cm.

Ciasto kruche:
• 400 gram mąki,
• 200 gram masła,
• 3 żółtka,
• 1 jajko,
• 4 łyżki cukru pudru,
• 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,

Dodatkowo:
• Około 2-3 kiście winogrona ciemnego,
• 2 łyżki bułki tartej do posypania wyłożonego ciasta,
• cukier puder do posypania

Winogrono obieramy myjemy, osuszamy i obieramy z kiści.
Mąkę przesiewamy na stolnicę. Dodajemy do mniej pozostałe składniki i zagniatamy ciasto. Gotowe dzielimy na dwie części (w proporcji 1/3 i 2/3).
Pierwszą część (większą) wykładamy na dno przygotowanej tortownicy. Formujemy nieco wyższe brzegi.
Wyłożone ciasto nakłuwamy widelcem i posypujemy bułką tartą i na nią wykładamy obrane z kiści winogrono.
 Z drugiej części ciasta wycinamy paski, które układając na owocach przeplatamy. Z części ciasta formujemy kulki i układamy je na powstałej kratce, tak by powstały kiście winogrona. Gotowe ciasto pieczemy około 50 minut w 180°C.  Po upieczeniu studzimy. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz