Kruche ciasto z dodatkiem winogronu zrobiłam po raz pierwszy ale na pewno nie ostatni bo bardzo wszystkim smakowało.
Składniki na tortownicę o
średnicy 26 cm.
Ciasto
kruche:
• 400 gram
mąki,
• 200 gram
masła,
• 3 żółtka,
• 1 jajko,
• 4 łyżki
cukru pudru,
• 1,5
łyżeczki proszku do pieczenia,
Dodatkowo:
• Około 2-3
kiście winogrona ciemnego,
• 2 łyżki
bułki tartej do posypania wyłożonego ciasta,
• cukier
puder do posypania
Winogrono obieramy myjemy, osuszamy i obieramy
z kiści.
Mąkę
przesiewamy na stolnicę. Dodajemy do mniej pozostałe składniki i zagniatamy
ciasto. Gotowe dzielimy na dwie części (w proporcji 1/3 i 2/3).
Pierwszą część (większą) wykładamy na dno
przygotowanej tortownicy. Formujemy nieco wyższe brzegi.
Wyłożone ciasto nakłuwamy widelcem i
posypujemy bułką tartą i na nią wykładamy obrane z kiści
winogrono.
Z drugiej części ciasta wycinamy paski,
które układając na owocach przeplatamy. Z części ciasta formujemy kulki i
układamy je na powstałej kratce, tak by powstały kiście winogrona. Gotowe
ciasto pieczemy około 50 minut w 180°C. Po upieczeniu studzimy. Przed podaniem
posypujemy cukrem pudrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz