wtorek, 17 kwietnia 2018

Bagietka faszerowana czyli kolorowe mini kanapeczki


Sposób na śniadaniowe kanapki lub piknikową przekąskę. Szybka, prosta i smaczna.



Składniki:

  •          1 bagietka
  •          2 serki śmietankowe kanapkowe
  •          2 łyżki pokrojonych ogórków kiszonych
  •          4 łyżki pokrojonej papryki konserwowej ( czerwonej i żółtej)
  •          2 łyżki pokrojonej w kostkę szynki
  •           sól, pieprz, 
  •       mielona papryka. 

Długą bagietkę  pokroić na krótsze 2-3 kawałki, odkroić końce i ostrożnie, pomagając sobie długim, cienkim nożem do filetowania wykroić a właściwie wydłubałam ze środka większość miąższu pozostawiając prawie samą skórkę dookoła.
Serek przełożyć do miski i dodać pozostałe składniki i przyprawić. Masą napełnić wydrążone bułki upychając nadzienie łyżeczką z obu stron.
Nafaszerowane bułki zawinąć, każdą osobno, w kawałek folii i odłożyć do lodówki na 2-3 godziny. Schłodzone pokroić  nożem na plastry i ułożyłam na talerzu.
Farsz można dowolnie modyfikować dodając dowolne składniki i doprawiając wedle swojego gustu. Można też użyć zwykłego sera białego, ale trzeba go wcześniej dobrze zmielić żeby nie miał grudek.






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz