Filet z kurczaka w kukurydzianym cieście, obtoczony w płatkach kukurydzianych bardzo często gości u mnie na stole.
Składniki:
- podwójna pierś z kurczaka
- 1 szklanka mąki kukurydzianej
- pieprz
- sól
- 2 jajka
- 1/2 szklanki dowolnego piwa
- olej do smażenia
- płatki kukurydziane
Składniki na
ciasto dokładnie zmiksować. W razie potrzeby rozrzedzić piwem lub zagęścić
mąką. Ciasto ma być gęstsze od naleśnikowego.
Pierś z
kurczaka pokroić w paski. Każdy z kawałków kurczaka zanurzać dokładnie w
cieście, lekko odsączyć z nadmiaru ciasta i obtoczyć w pokruszonych płatkach
kukurydzianych. Smażyć na oleju na złoty kolor, odsączyć z nadmiaru oleju.
Podaje z domowej roboty sosem dyniowo-paprykowym.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz