Połączenie bitej śmietany i mleka zagęszczonego słodzonego wyszło bardzo fajnie. Do tego jeszcze kawa.
Składniki:
- opakowanie małych biszkoptów
- 60 ml śmietanki 30%
- puszka mleka zagęszczonego słodzonego gostyńskiego
- 3 łyżki żelatyny
- 4 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
- czekolada deserowa
Do
nasączenia biszkoptów rozrobić 1 łyżeczkę kawy w pół szklance wody.
Biszkopty
nasączyć w przestudzonej kawie i ułożyć na spodzie tortownicy.
Schłodzoną
śmietanę ubić, dodać do niej mleko z puszki i 2 łyżeczki kawy rozpuszczone w
łyżce wody. Na koniec dodać żelatynę ( 3 łyżki żelatyny rozrobione w 9 łyżkach
wody). Masę wylać na biszkopty i na nie położyć kolejną warstwę nasączonych
biszkoptów.
Czekoladę
z łyżeczką kawy rozpuścić w kąpieli wodnej i polać wierzch ciasta.
Schłodzić
kilka godzin w lodówce.
Dekoracja
z wiosennych kwiatów.
Bardzo ciekawie wygląda :)
OdpowiedzUsuńDziękuję i polecam.
Usuń