niedziela, 22 kwietnia 2018

Kawowy serniczek


Połączenie bitej śmietany i mleka zagęszczonego słodzonego wyszło bardzo fajnie. Do tego jeszcze kawa.




Składniki:


  • opakowanie małych biszkoptów
  • 60 ml śmietanki 30%
  • puszka mleka zagęszczonego słodzonego gostyńskiego
  • 3 łyżki żelatyny
  • 4 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
  • czekolada deserowa


Do nasączenia biszkoptów rozrobić 1 łyżeczkę kawy w pół szklance wody.
Biszkopty nasączyć w przestudzonej kawie i ułożyć na spodzie tortownicy.
Schłodzoną śmietanę ubić, dodać do niej mleko z puszki i 2 łyżeczki kawy rozpuszczone w łyżce wody. Na koniec dodać żelatynę ( 3 łyżki żelatyny rozrobione w 9 łyżkach wody). Masę wylać na biszkopty i na nie położyć kolejną warstwę nasączonych biszkoptów.
Czekoladę z łyżeczką kawy rozpuścić w kąpieli wodnej i polać wierzch ciasta.
Schłodzić kilka godzin w lodówce.
Dekoracja z wiosennych kwiatów.







2 komentarze: