Ciasto:
- 2,5 szkl. mąki
- margaryna
- 1 szkl. cukru pudru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- cukier wanilinowy
- 2 łyżki kakao
- 1 jajko
Z podanych
składników zagnieść ciasto. Podzielić na dwie części, wstawić do lodówki.
Ser:
- 1,2 kg. sera,
- 10 jaj,
- 20 dkg masła
- 1,5 szkl. cukru pudru
- 2 cukry waniliowe
- budyń waniliowy,
- 3 łyżki śmietanki 30 %
Żółtka utrzeć z cukrem pudrem i cukrem
waniliowym. Następnie dodawać po trochu ser
( ja sama przekręcam ser przez
maszynkę 2-3 razy. Nie używam gotowych). Masło
rozpuścić i wrzące dodać do masy serowej. Następnie wsypać torebkę
budyniu, zmiksować. Wlać śmietankę i ponownie zmiksować. Na koniec dodać ubitą
pianę z białek i delikatnie przemieszać drewnianą łyżką.
Do blaszki
wyłożonej papierem do pieczenia zetrzeć na tarce jedną część kakaowego ciasta.
Wyłożyć ser i na niego zetrzeć drugą część ciasta. Piec w 180 stopniach przez godzinę.
Jeden z moich ulubionych serników :)
OdpowiedzUsuń