poniedziałek, 16 kwietnia 2018

Pleśniak


Ciasto Pleśniak piekę od dawna ale w tradycyjnej wersji z dżemem. Po raz pierwszy z wiśniami i orzechami jadłam u koleżanki. Bardzo mi posmakował i teraz bardzo często też piekę go dla mojej rodziny.


Składniki:

  •     25 dkg margaryny
  •     4 duże jajka lub 5 małych (osobno białka i żółtka)
  •     3 szklanki mąki
  •     1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  •     2/3 szklanki cukru
  •     3 łyżki cukru pudru
  •     szczypta soli
  •     2 łyżki kakao
  •     20 dkg wiśni z kompotu lub mrożonych
  •     10-15 dkg orzechów włoskich


Margarynę  posiekać z mąką i proszkiem do pieczenia, 3 łyżkami cukru pudru, szczyptą soli, 4 żółtkami. Szybko zagnieść ciasto. Podzielić je na 3 części, jedną z nich zagnieść z kakao. Uformować 3 kule, spłaszczyć, owinąć folią spożywczą i włożyć je do lodówki na około godzinę.
Białka ubić na sztywną pianę. Dodawać cukier (2/3 szklanki)
Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Schłodzone jasne ciasto zetrzeć na tarce na dno formy lub rozwałkować na wielkość blachy. Położyć odsączone wiśnie i posypać posiekanymi orzechami włoskimi. Na to zetrzeć ciemną część ciasta i delikatnie wyłożyć na nią pianę z białek. Na wierzch zetrzeć ostatnią, jasną część ciasta.
Piec około 45 minut w temperaturze 175ºC.  Kroić po całkowitym wystudzeniu.



2 komentarze:

  1. Prosto i smacznie. Zapraszam do dzielenia się przepisami w grupie kulinarnej :) https://www.facebook.com/groups/978045118956536/

    OdpowiedzUsuń
  2. moje ulubione ciasto z dzieciństwa:)

    OdpowiedzUsuń