Składniki:
- 350 g mąki krupczatki
- 200 g masła
- 50 g cukru pudru
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 2 żółtka
- szczypta soli
- puszka kajmak
- ulubione bakalie
Mąkę
przesiać na stolnicę, wymieszać z cukrami ,dodać szczyptę soli. Posiekać zimne
masło, połączyć z mąką, dodać żółtka. Zagnieść ciasto, zawinąć je w folię
spożywczą i włożyć do lodówki przynajmniej na godzinę. Schłodzone ciasto
rozwałkować na grubość 50 mm. wyciąć
mazurki. Ułożyć na papierze do pieczenia, ponakłuwać widelcem dziurki i upiec w
temp. 180 st. Czas pieczenia 15-20 minut.
Do dekoracji użyłam masę kajmakową ,skórkę
pomarańczową, suszoną żurawinę, rodzynki, ananasa, morele, perełki, pisaki lukrowe, wiórki kokosowe, jajeczka.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz