czwartek, 29 marca 2018

Mazurki

Mazurki królują w moim domu w Święta. Kruche ciasto, kajmak i do dekoracji bakalie.







 Składniki:


  •          350 g mąki krupczatki
  •          200 g masła
  •          50 g cukru pudru
  •          1 łyżka cukru waniliowego
  •          2 żółtka
  •          szczypta soli
  •       puszka kajmak 
  •       ulubione bakalie


Mąkę przesiać na stolnicę, wymieszać z cukrami ,dodać szczyptę soli. Posiekać zimne masło, połączyć z mąką, dodać żółtka. Zagnieść ciasto, zawinąć je w folię spożywczą i włożyć do lodówki przynajmniej na godzinę. Schłodzone ciasto rozwałkować na grubość  50 mm. wyciąć mazurki. Ułożyć na papierze do pieczenia, ponakłuwać widelcem dziurki i upiec w temp. 180 st. Czas pieczenia 15-20 minut.
Do dekoracji użyłam masę kajmakową ,skórkę pomarańczową, suszoną żurawinę, rodzynki, ananasa, morele, perełki, pisaki lukrowe, wiórki kokosowe, jajeczka.






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz