czwartek, 1 marca 2018

Rolada szpinakowa w wiosennej scenerii

Szpinakowa rolada to zdrowa zielona przekąska wiosenna.






Składniki:
opakowanie mrożonego rozdrobnionego szpinaku Hortex
łyżka chrzanu
łyżeczka masła
4 jajka
2 serki chrzanowe lub śmietankowe i do tego łyżka chrzanu
30 dkg łososia wędzonego w plastrach
sól, pieprz. 


Na maśle podsmażyć szpinak z łyżką chrzanu i sól, pieprz. Odcedzić na sicie i przestudzić. Żółtka dodać do szpinaku a z białek ubić pianę. Dodać ją do szpinaku i delikatnie wymieszać. Wylać na blachę ( ja używam tej dużej z piekarnika) wyłożoną papierem i piec 15-20 minut w 180 stopniach. Po upieczeniu zdjąć z papieru. wystudzoną posmarować serkiem i na to poukładać plastry łososia. Zwinąć jak roladę i na kilka godzin do lodówki. Przed podaniem pokroić w plastry.








Wiosenny szpinakowy jednooki ludzik.



Kolorowy i wiosenny stół z Hortex

1 komentarz: