Ciasto:
- 0,5 kg. mąki
- 0,5 szkl. cukru pudru
- 4 żółtka
- 25 dkg margaryny
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Z podanych składników
zagnieść ciasto. Gotowe włożyć na godzinę do lodówki. Następnie rozwałkować
ciasto i wycinać foremką kształt jajka (
użyłam foremki w kształcie jajka z ozdobną częścią). Piec w 180 stopniach na
złoty kolor.
Masa:
- 125 dkg masła
- 1 szkl. gęstej śmietany 18%
- 20 dkg. cukru pudru
- sok z jednej cytryny
- kieliszek spirytusu
Masło utrzeć
na przemian z cukrem pudrem i śmietaną. Należy zacząć dodawanie śmietany po
trochu bo mała łatwo się warzy. Na koniec dodać sok z cytryny i alkohol.
Ciastka
przekładać masą. Wierzch z wzorkiem ozdobiłam lukrowymi kolorowymi pisakami i perełkami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz