środa, 14 marca 2018

Ciasteczka pisanki

Kruche ciasteczka przełożone masą ze śmietaną i kolorowo udekorowane ucieszą nie jedno dziecko w święta. Poniższe ciasteczka gdy robimy dla dzieci proponuje pominąć alkohol, lecz w wersji dla dorosłych polecam go dodać bo lepiej z nim smakują.





Ciasto:


  • 0,5 kg. mąki
  • 0,5 szkl. cukru pudru
  • 4 żółtka
  • 25 dkg margaryny
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia


Z podanych składników zagnieść ciasto. Gotowe włożyć na godzinę do lodówki. Następnie rozwałkować ciasto i  wycinać foremką kształt jajka ( użyłam foremki w kształcie jajka z ozdobną częścią). Piec w 180 stopniach na złoty kolor.

Masa:

  • 125 dkg masła
  • 1 szkl. gęstej śmietany 18%
  • 20 dkg. cukru pudru
  • sok z jednej cytryny
  • kieliszek spirytusu

Masło utrzeć na przemian z cukrem pudrem i śmietaną. Należy zacząć dodawanie śmietany po trochu bo mała łatwo się warzy. Na koniec dodać sok z cytryny i alkohol.
Ciastka przekładać masą. Wierzch z wzorkiem ozdobiłam lukrowymi kolorowymi pisakami i perełkami.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz