sobota, 3 marca 2018

Ryżowe kule Cenos z kurczakiem


Pomysł na zrobienie kul ryżowych z kurczakiem powstał, ponieważ zostały mi ćwiartki z kurczakiem z gotowania rosołu. Ryż, kurczak i przyprawa kebab-gyros to coś co moja rodzina bardzo lubi. Do zrobienia kul wykorzystałam ryż Cenos.









Składniki na kulki:

  •        3 torebki ryżu Cenos
  •        łyżka soli
  •        pół łyżeczki kurkumy

Farsz:

  •          2 ćwiartki z kurczaka
  •          łyżka przyprawy kebab-gyros
  •          2 łyżki tartego sera żółtego
  •          2 łyżki sosu pomidorowo-dyniowego ( można zastąpić przecierem pomidorowym)
  •          łyżeczka koncentratu pomidorowego
  •          łyżka oliwy

Dodatkowo:

  •          bułka tarta do obtoczenia
  •          olej do smażenia


Udka ugotować lub upiec, obrać i pokroić mięso w drobną kostkę, podsmażyć na oliwie. Dodać żółty ser, sos, koncentrat i przyprawę. Wszystko razem wymieszać.
Ryż ugotować w wodzie z solą i kurkumą. Wyłożyć do dużej miski i gdy będzie jeszcze ciepły brać po trochu do ręki, zrobić zagłębienie w które dodać 2 łyżeczki farszu. Zakleić ryżem dociskając i robić kształt kuli.
Obtoczyć w bułce tartej i smażyć na głębokim oleju na złoty kolor. Odsączyć na papierowym ręczniku. Podawać na ciepło ale równie dobrze smakuje na zimno.






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz