Pomysł na zrobienie kul ryżowych z kurczakiem powstał, ponieważ zostały mi ćwiartki z kurczakiem z gotowania rosołu. Ryż, kurczak i przyprawa kebab-gyros to coś co moja rodzina bardzo lubi. Do zrobienia kul wykorzystałam ryż Cenos.
Składniki na
kulki:
- 3 torebki ryżu Cenos
- łyżka soli
- pół łyżeczki kurkumy
Farsz:
- 2 ćwiartki z kurczaka
- łyżka przyprawy kebab-gyros
- 2 łyżki tartego sera żółtego
- 2 łyżki sosu pomidorowo-dyniowego ( można zastąpić przecierem pomidorowym)
- łyżeczka koncentratu pomidorowego
- łyżka oliwy
Dodatkowo:
- bułka tarta do obtoczenia
- olej do smażenia
Udka
ugotować lub upiec, obrać i pokroić mięso w drobną kostkę, podsmażyć na oliwie.
Dodać żółty ser, sos, koncentrat i przyprawę. Wszystko razem wymieszać.
Ryż ugotować
w wodzie z solą i kurkumą. Wyłożyć do dużej miski i gdy będzie jeszcze ciepły
brać po trochu do ręki, zrobić zagłębienie w które dodać 2 łyżeczki farszu.
Zakleić ryżem dociskając i robić kształt kuli.
Obtoczyć w
bułce tartej i smażyć na głębokim oleju na złoty kolor. Odsączyć na papierowym
ręczniku. Podawać na ciepło ale równie dobrze smakuje na zimno.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz