środa, 21 marca 2018

Bakaliowa PASCHA

Pascha ma jedwabistą konsystencję wprost rozpływającą się w ustach. Nie może jej zabraknąć wśród wielkanocnych słodkości.
Świąteczne słodkości mogą powodować silne wzdęcia. Tylko jedna kapsułka Espumisan MAX w czasie lub po posiłku przynosi dużą ulgę i możemy dalej świętować i ucztować z najbliższymi.




Składniki:

  • 1 kilogram twarogu trzykrotnie zmielonego
  • 20 dkg masła
  • 5 żółtek
  • pół szklanki śmietany
  • 25 dkg cukru pudru
  • cukier waniliniowy
  • ulubione bakalie
  • owoce kandyzowane i migdały, pomarańcz do dekoracji

Żółtka utrzeć w misce z cukrem i cukrem wanilinowym, dodać śmietanę i wymieszać. Miskę wstawić do większego naczynia z wrzącą wodą i ucierać aż zgęstniej, lekko przestudzić. Dodać do masy miękkie masło i twaróg, bakalie i dokładnie wymieszać.
Masę przełożyć do foremki wyłożonej gazą ( ja użyłam do tego nowej doniczki na kwiaty z dziurkami od spodu), mocno ugnieść i obciążyć, następnie wstawić na całą noc do lodówki.
Przed wyjąć na talerz i udekorować kandyzowanymi owocami, migdałami. Kwiat zrobiłam z samodzielnie przygotowanej skórki pomarańczowej.

Mój sposób na domową skórkę pomarańczową:
Pomarańcze wyszorować w gorącej wodzie. Zdjąć skórę, zalać wodą i moczyć dwa dni, zmieniając kilkakrotnie wodę, odcedzić. Ponownie zalać wodą i gotować 10 minut. Odcedzić, wystudzić i wyciąć białą część, pokroić w paski. Z 1,5 szklanki cukru i 4 łyżek wody ugotować syrop, wrzucić do niego pokrojone skórki, gotować około 10 minut na małym ogniu mieszają. Na drugi dzień zagotować , odstawić i powtórzyć następnego dnia. Przełożyć do słoików. 


 „Espumisan Max to wyrób medyczny CE”. 




 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz