Świąteczne słodkości mogą powodować silne wzdęcia. Tylko jedna kapsułka Espumisan MAX w czasie lub po posiłku przynosi dużą ulgę i możemy dalej świętować i ucztować z najbliższymi.
Składniki:
- 1 kilogram twarogu trzykrotnie zmielonego
- 20 dkg masła
- 5 żółtek
- pół szklanki śmietany
- 25 dkg cukru pudru
- cukier waniliniowy
- ulubione bakalie
- owoce kandyzowane i migdały, pomarańcz do dekoracji
Żółtka
utrzeć w misce z cukrem i cukrem wanilinowym, dodać śmietanę i wymieszać. Miskę
wstawić do większego naczynia z wrzącą wodą i ucierać aż zgęstniej, lekko
przestudzić. Dodać do masy miękkie masło i twaróg, bakalie i dokładnie wymieszać.
Masę
przełożyć do foremki wyłożonej gazą ( ja użyłam do tego nowej doniczki na
kwiaty z dziurkami od spodu), mocno ugnieść i obciążyć, następnie wstawić na
całą noc do lodówki.
Przed wyjąć
na talerz i udekorować kandyzowanymi owocami, migdałami. Kwiat zrobiłam z
samodzielnie przygotowanej skórki pomarańczowej.
Mój sposób na domową skórkę
pomarańczową:
Pomarańcze
wyszorować w gorącej wodzie. Zdjąć skórę, zalać wodą i moczyć dwa dni,
zmieniając kilkakrotnie wodę, odcedzić. Ponownie zalać wodą i gotować 10 minut.
Odcedzić, wystudzić i wyciąć białą część, pokroić w paski. Z 1,5 szklanki cukru
i 4 łyżek wody ugotować syrop, wrzucić do niego pokrojone skórki, gotować około
10 minut na małym ogniu mieszają. Na drugi dzień zagotować , odstawić i
powtórzyć następnego dnia. Przełożyć do słoików.
„Espumisan Max to wyrób medyczny CE”.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz