czwartek, 1 marca 2018

Chatka szpinakowo-łososiowa

Wiosenna zielona propozycja  to chatka tym razem na słono ze szpinakiem Hortex.










Ciasto szpinakowe:

  • 20 dkg mrożonego rozdrobnionego szpinaku Hortex
  • 3 jajka
  • 0,5 szkl. mąki
  • łyżeczka soli
  • pół łyżeczki cukru
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • łyżka oliwy
  • odrobina zielonego barwnika ( nie jest obowiązkowe)

 Nadzienie:

  • 30 dkg śmietankowego serka kanapkowego
  • 27 dkg sera feta
  • 15 dkg łososia wędzonego w plastrach



Wykonanie
Szpinak rozmrozić i odcedzić.
Z białek ubić pianę z solą i cukrem. Dodać żółtka, następnie łyżką drewnianą wymieszać z mąką i proszkiem do pieczenia, szpinakiem. Na koniec dodać oliwę i barwnik.
Ciasto przełożyć do blachy ( 41cmx31cm) wyłożonej papierem i piec w 180 stopniach około 25 minut. Po całkowitym wystudzeniu ciasto pokroić w poprzek na 6 równych części. Jeśli coś nam zostanie wykorzystać do posypania na wierzch.
Serki wymieszać ze sobą.
Położyć trzy części ciasta i posmarować cienko serkami. Ułożyć plastry łososia zostawiając dwa plastry do środka chatki. Na łososia położyć pozostałe trzy placki szpinakowe i cienko rozsmarować serki. Na środku położyć rulony z plastrów łososia i wyłożyć pozostały serek.
Pierwszy i trzeci kawałek ciasta szpinakowego złożyć razem, w taki sposób, aby utworzyły trójkąt. Wierch obsypać pokruszonym ciastem szpinakowym. Docisnąć i zawinąć w folię aluminiową. Wstawić do lodówki na minimum godzinę.   
Przed podaniem pokroić w plastry.
Smacznego. 








Brak komentarzy:

Prześlij komentarz