Ciasto
szpinakowe:
- 20 dkg mrożonego rozdrobnionego szpinaku Hortex
- 3 jajka
- 0,5 szkl. mąki
- łyżeczka soli
- pół łyżeczki cukru
- łyżeczka proszku do pieczenia
- łyżka oliwy
- odrobina zielonego barwnika ( nie jest obowiązkowe)
Nadzienie:
- 30 dkg śmietankowego serka kanapkowego
- 27 dkg sera feta
- 15 dkg łososia wędzonego w plastrach
Wykonanie
Szpinak
rozmrozić i odcedzić.
Z białek
ubić pianę z solą i cukrem. Dodać żółtka, następnie łyżką drewnianą wymieszać z
mąką i proszkiem do pieczenia, szpinakiem. Na koniec dodać oliwę i barwnik.
Ciasto
przełożyć do blachy ( 41cmx31cm) wyłożonej papierem i piec w 180 stopniach
około 25 minut. Po całkowitym wystudzeniu ciasto pokroić w poprzek na 6 równych
części. Jeśli coś nam zostanie wykorzystać do posypania na wierzch.
Serki
wymieszać ze sobą.
Położyć trzy
części ciasta i posmarować cienko serkami. Ułożyć plastry łososia zostawiając
dwa plastry do środka chatki. Na łososia położyć pozostałe trzy placki
szpinakowe i cienko rozsmarować serki. Na środku położyć rulony z plastrów
łososia i wyłożyć pozostały serek.
Pierwszy i
trzeci kawałek ciasta szpinakowego złożyć razem, w taki sposób, aby utworzyły
trójkąt. Wierch obsypać pokruszonym ciastem szpinakowym. Docisnąć i zawinąć w
folię aluminiową. Wstawić do lodówki na minimum godzinę.
Przed podaniem pokroić w plastry.
Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz