Składniki:
·
25
dkg filetów śledziowych solonych a’la Matjas Seko
·
6
sztuk ugotowanych ziemniaków
·
2
cebule
·
puszka
czerwonej fasoli
·
15
dkg konserwowej lub gotowanej marchewki
·
4
jajka ( 3 pokroić a jedno zostawić do dekoracji)
·
4
ogórki kiszone
·
3
łyżki majonezu
·
2
łyżki śmietany
·
łyżeczka
musztardy
·
pieprz,
sól do smaku
·
szczypiorek
i liść sałaty do dekoracji
Warzywa i
jajka pokroić w kostkę.
Majonez, śmietanę, musztardę i przyprawy wymieszać
razem w misce.
Z tortownicy
20-22 cm brzegi wyłożyć folią i położyć na dużym talerzu. Na spód położyć
pokrojone ziemniaki. Na nie cienko rozsmarować mieszankę z majonezem i położyć
czerwoną fasolę. Następnie pokrojoną cebulę i śledzie. Posmarować znowu
majonezową mieszaną. Koleją warstwą są ogórki na nie marchewką posmarować
śmietanową mieszanką i posypać pokrojonymi jajkami. Udekorować jajkiem,
szczypiorkiem i marchewką. Schłodzić w lodówce. Smacznego
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz