piątek, 16 marca 2018

Śledziowy torcik Seko

Torcik śledziowy powstał do „Śledzik na każdą okazję” konkurs promocyjny marki SEKO. Jest to moja propozycja podania sałatki śledziowej w formie tortu.





Składniki:
·         25 dkg filetów śledziowych solonych a’la Matjas  Seko
·         6 sztuk ugotowanych ziemniaków
·         2 cebule
·         puszka czerwonej fasoli
·         15 dkg konserwowej lub gotowanej marchewki
·         4 jajka ( 3 pokroić a jedno zostawić do dekoracji)
·         4 ogórki kiszone
·         3 łyżki majonezu
·         2 łyżki śmietany
·         łyżeczka musztardy
·         pieprz, sól do smaku
·         szczypiorek i liść sałaty do dekoracji

Warzywa i jajka pokroić w kostkę.



 Majonez, śmietanę, musztardę i przyprawy wymieszać razem w misce.
Z tortownicy 20-22 cm brzegi wyłożyć folią i położyć na dużym talerzu. Na spód położyć pokrojone ziemniaki. Na nie cienko rozsmarować mieszankę z majonezem i położyć czerwoną fasolę. Następnie pokrojoną cebulę i śledzie. Posmarować znowu majonezową mieszaną. Koleją warstwą są ogórki na nie marchewką posmarować śmietanową mieszanką i posypać pokrojonymi jajkami. Udekorować jajkiem, szczypiorkiem i marchewką. Schłodzić w lodówce. Smacznego






 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz