wtorek, 20 marca 2018

Torcik z pomarańczą i grejpfrutem

W moim domu zawsze na Święta robimy torciki, to już taka nasza tradycja. W tym roku postanowiłam do tradycyjnego tortu dodać trochę cytrusów. Połączenie muszę przyznać wyszło pycha.

Wielkanocnych potraw nikt nie z nas nie potrafi sobie odmówić. . Nasz żołądek w pewnym momencie jednak się buntuje. Skutecznym rozwiązaniem w takich przypadkach jest  Espumisan Max – wyrób medyczny, który skutecznie zmniejsza wzdęcia oraz uczucie ucisku i pełności w jamie brzusznej. 



Ciasto:

  •          5 jajek
  •          ¾ szklanki cukru
  •          szklanka mąki
  •          2 czubate łyżki kakao

Krem pomarańczowy:

  •          4 ugotowane żółtka
  •          2 pomarańcze
  •          skórka otarta z jednej cytryny
  •          6 łyżek cukru pudru
  •          15 dkg masła

Krem z grejpfrutem:

  •          25 dkg kremowego serka
  •          8 łyżek cukru pudru
  •          jeden grejpfrut

Białka ubić na sztywno z cukrem, dodać żółtka i lekko zmiksować. Dodać mąkę przesianą z kakao i wymieszać drewnianą łyżką. Wlać ciasto do okrągłej tortownicy 20-22cm wyłożonej papierem do pieczenia i piec około 35-40 min w 180 stopniach.
Ostudzone ciasto przekroić na 3 blaty.
Krem pomarańczowy. Żółtka utrzeć z otartą skórką z cytryny i sokiem z jednej pomarańczy. Dodać cukier puder i pokrojone na kawałki miękkie masło. Zmiksować na gładki krem ( nie przejmować się bo na początku krem wygląda jak zwarzony ale pod wpływem miksowania i dodawania margaryny wszystko ładnie się połączy).
Krem z grejpfrutem. Serki wymieszać z twarogiem.
Pomarańcza i grejpfruta obrać, podzielić na cząstki i usunąć błonki. Pokroić na mniejsze kawałki. Zostawić trochę do dekoracji.
Na jednym blacie ciasta rozsmarować 1/3 kremu pomarańczowego. Wyłożyć pomarańcze i połowę kremu. Nałożyć drugi blat ciasta i tak samo postąpić z kremem serkowym. Przykryć trzecim blatem. Wierzch ciasta posmarować kremem pomarańczowym a boki serkowym.
Boki ciasta obsypałam pokruszonym ciastem, które zostało mi ze ścięcia góry ciasta.
Wierzch posypałam tartą białą czekoladą. Dekoracja z czekoladowych jajeczek, pomarańczy, grejpfrutów, tartej deserowej czekolady i listków z opłatka.





Espumisan Max
 „Espumisan Max to wyrób medyczny CE”. 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz