Składniki:
Ciasto:
- mąka 0,5 kg mąki
- cukier puder 0,5 szkl.
- żółtka 4 szt.
- margaryna 25 dkg
- proszek do pieczenia 1 łyżeczka
Masa:
- masło 12,5 dkg
- gęsta śmietana 18% 1 szkl.
- cukier puder 20 dkg
- sok z jednej cytryny
- spirytus 1 kieliszek
- pisaki lukrowe
- perełki cukrowe
Z podanych składników zagnieść ciasto. Gotowe włożyć na godzinę do lodówki. Następnie rozwałkować ciasto i wycinać foremką kształt jajka ( użyłam foremki w kształcie jajka z ozdobną częścią). Piec w 180 stopniach na złoty kolor.
Masło utrzeć na przemian z cukrem pudrem i śmietaną. Należy zacząć dodawanie śmietany po trochu bo mała łatwo się warzy. Na koniec dodać sok z cytryny i alkohol.
Ciastka przekładać masą. Wierzch z wzorkiem ozdobiłam lukrowymi kolorowymi pisakami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz