Pizza jest w moim domu obowiązkowo podczas imprezy. Robię ją z różnymi dodatkami aby goście mieli w czym wybierać. Dla dzieci proponuję łagodniejszą wersję a dla dorosłych bardziej hot. Ostatnio po raz pierwszy zrobiłam dla dzieci pizzę choinkę i zrobiła duże wrażenie na małych gościach więc będę ją robiła częściej. Wykorzystałam do pizz ketchup łagodny i Z piekła rodem Kotlin.
#kotlin #iloveketchup #smaknr1 #BEZograniczen
Składniki:
- 4 szkl. mąki
- 5 dkg świeżych drożdży
- łyżka cukru
- pół łyżeczki soli
- jajko
- pół kostki margaryny
- 1,5-2 szkl. mleka
Dodatki
- szynka pokrojona w kostkę i podsmażona z cebulką
- boczek
- smażone pieczarki
- groszek konserwowy
- cebula
- ketchup Łagodny i Z piekła rodem Kotlin
- przyprawa do pizzy
- tarty ulubiony żółty ser
Mleko
odgrzać. Drożdże pokruszyć i zasypać cukrem. Margarynę rozpuścić.
Mąkę
przesiać, dodać sól, jajko, następnie rozpuszczone drożdże i mleko. Wyrobić
ciasto , na koniec wlać rozpuszczoną margarynę i ponownie wyrobić.
Przygotować
blachy do pieczenia wykładając papierem. Oderwać kawałek ciasta i rozwałkować
na wielkość blachy. Ketchup wymieszać z przyprawą do pizzy i posmarować ciasto.
Poukładać wybrane składniki. Ja część robię z szynką, pieczarkami, groszkiem a
część z boczkiem, cebulką i pieczarkami. Piec około 20 minut. Pięć minut przed
końcem pieczenia posypać tartym serem.
Pierwszy raz
zrobiłam pizzę w formie choinki. Wycięłam dwa trójkąty na kształt choinki.
Posmarowałam ketchupem z przyprawą. Na jeden trójkąt położyłam szynkę, pieczarki
i cebulkę pokrojoną w kostkę, drobno startym serem i przykryłam drugim. Docisnęłam brzegi i z obu
stron ponacinałam brzegi nie docinając do środka. Następnie nacięcia skręciłam.
Wierzch posmarowałam resztą ketchupu. Piekłam około 20 minut.
Wygląda bardzo efektownie :)
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo
OdpowiedzUsuń