Placuszki są fajnym sposobem na małego niejadka. Zrobiłam je dla mojej córeczki, która pomogła mi w wycinaniu kształtów i smarowaniu serkiem a później ułożyła warzywa. Szybko się je robi nawet z małymi pomocnikami. Użyłam do nich mąki kukurydzianej i płatków.
Składniki:
- 2 szklanki mąki kukurydzianej
- 3 łyżki płatków kukurydzianych Corn Flakes Lubella
- 1/2 - 3/4 bardzo ciepłej wody
- 3 łyżki smalcu
- 1/2 łyżeczki soli
- serek kanapkowy
- papryka konserwowa
- ogórek konserwowy
Mąkę
przesiewamy, dodajemy tłuszcz, sól i
pokruszone płatki kukurydziane . Zagniatamy elastyczne ciasto, stopniowo
dolewając wodę. Formujemy je w kulę, przykrywamy i jeśli mamy czas czekamy
około pół godziny. Ciasto dzielimy na części bądź więcej i formujemy kule. Rozwałkowujemy
i smażymy na bardzo rozgrzanej patelni z dwóch stron. Po wystudzeniu wycinam
foremką kształt serduszek.
Na każdy
placuszek nakładam serek kanapkowy, konserwową paprykę i ogórka.
#dzienzdrowegosniadania #odkryjcomozezboze #silazezboz #lubella #lubellacornflakes
Bardzo pomysłowe :)
OdpowiedzUsuń