sobota, 11 listopada 2017

Kukurydziane placuszki



Placuszki są fajnym sposobem na małego niejadka. Zrobiłam je dla mojej córeczki, która pomogła mi w wycinaniu kształtów i smarowaniu serkiem a później ułożyła warzywa. Szybko się je robi nawet z małymi pomocnikami. Użyłam do nich mąki kukurydzianej i płatków.


Składniki:

  • 2 szklanki mąki kukurydzianej
  • 3 łyżki płatków kukurydzianych Corn Flakes Lubella
  • 1/2 - 3/4 bardzo ciepłej wody
  • 3 łyżki smalcu
  • 1/2 łyżeczki soli
  • serek kanapkowy
  • papryka konserwowa
  • ogórek konserwowy 

Mąkę przesiewamy, dodajemy tłuszcz,  sól i pokruszone płatki kukurydziane . Zagniatamy elastyczne ciasto, stopniowo dolewając wodę. Formujemy je w kulę, przykrywamy i jeśli mamy czas czekamy około pół godziny. Ciasto dzielimy na  części bądź więcej i formujemy kule. Rozwałkowujemy i smażymy na bardzo rozgrzanej patelni z dwóch stron. Po wystudzeniu wycinam foremką kształt serduszek.
Na każdy placuszek nakładam serek kanapkowy, konserwową paprykę i ogórka.  

#dzienzdrowegosniadania #odkryjcomozezboze #silazezboz #lubella #lubellacornflakes  




SIŁA ZBÓŻ NA DZIEŃ DOBRY


1 komentarz: