Przepis na kruszonkę z bakaliami znalazłam w jednej z gazet. Nie byłabym sobą gdybym nie zmodyfikowała przepisu po swojemu. Ciasto jest lepsze po kilku dniach.
#cukiertrzcinowy, #syroptrzcinowy, #diamant.
Składniki na blachę (32/39)
- 75 dkg mąki
- 50 dkg margaryny
- 25 dkg Cukru Trzcinowego Dry Demerara Diamant
- cukier wanilinowy
- szczypta soli
- 40 dkg mieszanki różnych orzechów ( włoskich, laskowych, ziemnych, migdałów)
- 20 dkg suszonych moreli
- 20 dkg kwaśnej śmietany
- 20 dkg płynnego miodu
Mąkę
przesiać z solą, dodać margarynę pokrojoną w małe kawałki. Posiekać nożem, gdy
powstaną grudki dodać cukier trzcinowy i cukier wanilinowy. Zagnieść kruszonkę.
Blachę
wyłożyć papierem do pieczenia i na spód wyłożyć połowę kruszonki. Dobrze
docisnąć ją palcami do dna blachy.
Morele
pokroić w drobną kostkę. Mieszankę orzechów przekręcić przez maszynkę.
Do moreli i
orzechów dodać miód i śmietanę. Wymieszać i rozsmarować na spodzie.
Posypać
pozostałą kruszonką.
Placek piec
w rozgrzanym do 175 stopni piekarniku przez około godzinę.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz