wtorek, 14 listopada 2017

Bakaliowa kruszonka


Przepis na kruszonkę z bakaliami znalazłam w jednej z gazet. Nie byłabym sobą gdybym nie zmodyfikowała przepisu po swojemu. Ciasto jest lepsze po kilku dniach.

                                             #cukiertrzcinowy, #syroptrzcinowy, #diamant.



Składniki na blachę (32/39)

  • 75 dkg mąki
  • 50 dkg margaryny
  • 25 dkg  Cukru Trzcinowego  Dry Demerara Diamant
  • cukier wanilinowy
  • szczypta soli
  • 40 dkg  mieszanki różnych orzechów ( włoskich, laskowych, ziemnych, migdałów)
  • 20 dkg suszonych moreli
  • 20 dkg kwaśnej śmietany
  • 20 dkg płynnego miodu


Mąkę przesiać z solą, dodać margarynę pokrojoną w małe kawałki. Posiekać nożem, gdy powstaną grudki dodać cukier trzcinowy i cukier wanilinowy. Zagnieść kruszonkę.


Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i na spód wyłożyć połowę kruszonki. Dobrze docisnąć ją palcami do dna blachy. 


Morele pokroić w drobną kostkę. Mieszankę orzechów przekręcić przez maszynkę.
Do moreli i orzechów dodać miód i śmietanę. Wymieszać i rozsmarować na spodzie.


Posypać pozostałą kruszonką.
Placek piec w rozgrzanym do 175 stopni piekarniku przez około godzinę. 


Złocista Kuchnia Diamant





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz