wtorek, 7 listopada 2017

Ketchup z papryki




Ostatnie w tym roku przetwory z papryki ze swojego ogrodu. Ketchup świetnie nadaje się do kanapek, używam go także do sosów. Jeśli ktoś nie lubi pikantnych rzeczy polegam dać mniej papryczek chili lub je pominąć. Postanowiłam zgłosić go do konkursu #OlejKonwenanse i #OlejWielkopolski.
Polecam także www.olejkonwenanse.pl
 



Składniki:

  • 1 kg papryki
  • 3 papryczki chili
  • 1 czosnek


Zalewa:

  • 1/3 szkl. octu
  • ½ szklanki olej wielkopolski
  • 16 dkg cukru
  • 1 łyżka soli
  • 1 mały przecier pomidorowy

Papryki i czosnek zmielić .
Składniki zalewy zagotować i dodać do papryki. Wszystko razem zagotować i nakładać do przygotowanych słoików. Zakręcić,  odwrócić do góry dnem i przykryć ręcznikiem. Pozostawić do całkowitego wystygnięcia. 





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz