Ostatnie w tym roku przetwory z papryki ze swojego ogrodu. Ketchup świetnie nadaje się do kanapek, używam go także do sosów. Jeśli ktoś nie lubi pikantnych rzeczy polegam dać mniej papryczek chili lub je pominąć. Postanowiłam zgłosić go do konkursu #OlejKonwenanse i #OlejWielkopolski.
Polecam także www.olejkonwenanse.pl
Składniki:
- 1 kg papryki
- 3 papryczki chili
- 1 czosnek
Zalewa:
- 1/3 szkl. octu
- ½ szklanki olej wielkopolski
- 16 dkg cukru
- 1 łyżka soli
- 1 mały przecier pomidorowy
Papryki i
czosnek zmielić .
Składniki
zalewy zagotować i dodać do papryki. Wszystko razem zagotować i nakładać do
przygotowanych słoików. Zakręcić,
odwrócić do góry dnem i przykryć ręcznikiem. Pozostawić do całkowitego
wystygnięcia.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz