poniedziałek, 20 listopada 2017

Ciasto z jabłkami bez pieczenia



Fajne proste, szybkie ciasto na zimno z jabłkami.




składniki ( na tortownicę 22 - 23 cm) :

  •   200 g dowolnych, zwykłych herbatników
  •    50 g stopionego masła  

Herbatniki pokruszyć (ręką, przesypując ciastka do plastikowej torebki lub malakserem), dodać stopione masło, wymieszać. Dno i boki tortownicy wyłożyć arkuszem papieru do pieczenia. Wysypać herbatniki na spód, docisnąć łyżką tworząc równą warstwę.

  •   1 kg  jabłek
  •    trzy łyżki cukru
  •    galaretka cytrynowa

 Jabłka obrać, pokroić w kostkę. Zasypać cukrem, włożyć do rondelka i podgrzewać chwilę mieszając, aż lekko zmiękną. Zasypać proszkiem galaretki cytrynowej, wymieszać.

  •    1 szklanka kaszy manny
  •    1 l mleka
  •    10 dkg masła 
  •    cztery łyżki cukru
  •    3 łyżki wiórków kokosowych
  •    galaretka agrestowa rozpuszczona w 350 ml gorącej wody, ostudzić.

  Mleko zagotować z masłem, cukrem i wiórkami, dodać kaszę i mieszać do zgęstnienia. Na warstwę herbatników wyłożyć połowę jabłek z galaretką, następnie połowę kaszy, ponownie warstwę jabłek i znów warstwę kaszy. Jeśli galaretka agrestowa ma już na wpół stężałą konsystencję, zalać nią wierzch ciasta. Całość wstawić do lodówki, do całkowitego stężenia. Wierzch najlepiej przykryć folią, by ciasto nie złapało innych zapachów.



Jabłka jako inspiracja w kuchni




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz