Fajne proste, szybkie ciasto na zimno z jabłkami.
składniki (
na tortownicę 22 - 23 cm) :
- 200 g dowolnych, zwykłych herbatników
- 50 g stopionego masła
Herbatniki pokruszyć (ręką, przesypując ciastka do plastikowej torebki lub malakserem), dodać stopione masło, wymieszać. Dno i boki tortownicy wyłożyć arkuszem papieru do pieczenia. Wysypać herbatniki na spód, docisnąć łyżką tworząc równą warstwę.
- 1 kg jabłek
- trzy łyżki cukru
- galaretka cytrynowa
Jabłka obrać, pokroić w kostkę. Zasypać cukrem, włożyć do rondelka i podgrzewać chwilę mieszając, aż lekko zmiękną. Zasypać proszkiem galaretki cytrynowej, wymieszać.
- 1 szklanka kaszy manny
- 1 l mleka
- 10 dkg masła
- cztery łyżki cukru
- 3 łyżki wiórków kokosowych
- galaretka agrestowa rozpuszczona w 350 ml gorącej wody, ostudzić.
Mleko zagotować z masłem, cukrem i wiórkami, dodać kaszę i mieszać do
zgęstnienia. Na warstwę herbatników wyłożyć połowę jabłek z galaretką,
następnie połowę kaszy, ponownie warstwę jabłek i znów warstwę kaszy. Jeśli
galaretka agrestowa ma już na wpół stężałą konsystencję, zalać nią wierzch
ciasta. Całość wstawić do lodówki, do całkowitego stężenia. Wierzch najlepiej
przykryć folią, by ciasto nie złapało innych zapachów.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz