wtorek, 7 listopada 2017

Rozetki


Akcja kulinarna #OlejKonwenanse i #OlejWielkopolski na Durszlaku zmotywowała mnie do usmażenia dawno nie robionych rozetek. Ciasto jak na naleśniki wiec proste i szybkie do zrobienia. Jedynym minusem jest to, że rozetki są bardzo wciągające. Jak się je zacznie zajadać to ciężko przestać. Dla dzieci fajna przekąska. 
Polecam także odwiedzić stronę z inspiracjami i fajnym konkursem www.olejkonwenanse.pl






Składniki:

  •     2 jajka
  •     1 łyżka cukru
  •     1 szkl. mąki
  •     1 szkl. mleka
  •     1 łyżeczka cukru waniliowego
  •     szczypta soli
  •    do smażenia  olej wielkopolski 

       Jajka zmiksować z cukrem i solą, dodać pozostałe składniki i mieszać aż powstanie gładka masa.  Zanurzyć formę do rozetek w gorącym oleju.   Odsączyć nadmiar oleju z formy. Zanurzyć rozetkę w cieście na 0,5 cm od górnej krawędzi formy, a następnie natychmiast zanurzyć w gorącym oleju.  Smażyć rozetki aż będą złotego koloru. Gdy będą gotowe z pomocą patyka do szaszłyków wyjąc na ręcznik papierowy aby obciekły z nadmiaru oleju.  Ponownie podgrzać formę przez 1 minutę i usmażyć następną rozetę.  Posypać rozetki cukrem pudrem i zjadać. Smacznego.







2 komentarze: