Dania główne



Gniazdka makaronowe

Składniki :
12 gniazd makaronu wstążki
10dkg sera żółtego

Składniki na farsz:
50 dkg mięsa mielonego
jajko
cebula
3 łyżki bułki tartej (lub 1 sucha bułka moczona w mleku)
1 łyżka kwaśnej śmietany
2 ząbki czosnku
sól, pieprz.

Składniki na sos:
0,5 litry domowego sosu do spaghetti
0,5 litry wody
2 łyżki sosu pomidorowo-dyniowego
2 łyżeczki przecieru pomidorowego
sól, pieprz, suszona bazylia,  czosnek granulowany.

Wykonanie:
Składniki na farsz włożyć do miski, doprawić i dokładnie wymieszać. Podzielić na 12 równych części i uformować kulki. Gniazda makaronowe ułożyć w naczyniu żaroodpornym.


Do każdego gniazda włożyć kulkę mięsa, lekko docisnąć tak aby mięso wypełniło makaronowe gniazdo.

Przygotować sos. Wszystkie składniki na sos wymieszać, zagotować  i gorącym zalać makaronowe gniazda. Sosu ma być tyle, aby makaron był przykryty. Posypać startym żółtym serem.


Całość przykryć ,wstawić do nagrzanego piekarnika 180- 200 stopni i piec ok. 40-50 minut. Przed końcem pieczenia odkryć i zapiekać jeszcze 10 minut. Danie jest gotowe jak sos, którym jest zalany makaron zgęstnieje.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz