Gniazdka makaronowe
Składniki :
12 gniazd makaronu wstążki
10dkg sera żółtego
Składniki na farsz:
50 dkg mięsa mielonego
jajko
cebula
3 łyżki bułki tartej (lub 1 sucha bułka moczona w mleku)
1 łyżka kwaśnej śmietany
2 ząbki czosnku
sól, pieprz.
Składniki na sos:
0,5 litry domowego sosu do spaghetti
0,5 litry wody
2 łyżki sosu pomidorowo-dyniowego
2 łyżeczki przecieru pomidorowego
sól, pieprz, suszona bazylia, czosnek granulowany.
Wykonanie:
Składniki na farsz włożyć do miski, doprawić i dokładnie
wymieszać. Podzielić na 12 równych części i uformować kulki. Gniazda makaronowe
ułożyć w naczyniu żaroodpornym.
Do każdego gniazda włożyć kulkę mięsa, lekko docisnąć tak
aby mięso wypełniło makaronowe gniazdo.
Przygotować sos. Wszystkie składniki na sos wymieszać, zagotować
i gorącym zalać makaronowe gniazda. Sosu
ma być tyle, aby makaron był przykryty. Posypać startym żółtym serem.
Całość przykryć ,wstawić do nagrzanego piekarnika 180- 200
stopni i piec ok. 40-50 minut. Przed końcem pieczenia odkryć i zapiekać jeszcze
10 minut. Danie jest gotowe jak sos, którym jest zalany makaron zgęstnieje.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz