Deser Panna Cotta z kaszy jaglanej
z musem malinowym
Składniki:
- 3/4 szkl. kaszy jaglanej
- 2 i 1/2 szkl. mleka migdałowego
- 1/3 szkl. płatków migdałowych
- 4 łyżeczki cukru
- 250 g malin
- 1 łyżeczka oleju rzepakowego
- szczypta soli
- mięta do dekoracji
Kaszę i płatki podprażyć na suchej patelni (2–3 min).
Zmiksować na mąkę przestudzoną kaszę wraz z migdałami. Mleko zagotować, dodaj
zmiksowaną mąkę, 2 łyżeczki cukru oraz sól. Gotować 10–12 min, bardzo często mieszając, aż uzyskamy bardzo gęstą konsystencję budyniu.
Foremki posmarować olejem
i wyłożyć panna cottę. Deser jest
gotowy po ok. 15–20 min na ciepło lub po schłodzeniu.
W międzyczasie ugnieć widelcem maliny i przełożyć je wraz z
2 łyżeczkami cukru do rondelka. Gotować przez ok. 10 minut do zagęszczenia.
Jeżeli przeszkadzają pestki w musie, przetrzeć dodatkowo maliny przez sitko.
Deser wyłóż na talerzyk i polać musem. Możesz go ozdobić
kilkoma malinami, płatkami migdałowymi i miętą
Kisiel jabłkowy z żurawiną
Składniki:
·
jabłko
·
1 szkl. soku jabłkowego Hortex
·
1 łyżka
suszonej żurawiny
·
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
·
3 łyżki wody
Jabłko umyć, obrać i pokroić w kostkę. Do rondelka wlać sok.
Zagotować.
Dodać suszoną żurawinę i pokrojone jabłko. Gotować 2-3
minuty, aż jabłko lekko zmięknie.
Do mąki dodać 3 łyżki wody. Wymieszać razem. Mąkę z wodą
wlać do gotującego się soku z jabłka i żurawiny. Szybko wymieszać i poczekać,
aż całość zgęstnieje. Gotować przez około 30 sekund. Zdjąć z ognia i podawać gorący lub wystudzony.
.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz