Desery



Deser Panna Cotta z kaszy jaglanej 
 z musem malinowym

Składniki:

  •         3/4 szkl. kaszy jaglanej

  •         2 i 1/2 szkl. mleka migdałowego

  •         1/3 szkl. płatków migdałowych

  •         4 łyżeczki cukru

  •         250 g malin

  •         1 łyżeczka oleju rzepakowego

  •         szczypta soli

  •         mięta  do dekoracji


Kaszę i płatki podprażyć na suchej patelni (2–3 min). Zmiksować na mąkę przestudzoną kaszę wraz z migdałami. Mleko zagotować, dodaj zmiksowaną mąkę, 2 łyżeczki cukru oraz sól. Gotować  10–12 min, bardzo często mieszając, aż uzyskamy  bardzo gęstą konsystencję budyniu.
Foremki posmarować olejem  i wyłożyć  panna cottę. Deser jest gotowy po ok. 15–20 min na ciepło lub po schłodzeniu.
W międzyczasie ugnieć widelcem maliny i przełożyć je wraz z 2 łyżeczkami cukru do rondelka. Gotować przez ok. 10 minut do zagęszczenia. Jeżeli przeszkadzają pestki w musie, przetrzeć dodatkowo maliny przez sitko.
Deser wyłóż na talerzyk i polać musem. Możesz go ozdobić kilkoma malinami, płatkami migdałowymi i miętą 









Kisiel jabłkowy z żurawiną


Składniki:
·         jabłko
·         1 szkl. soku jabłkowego Hortex
·         1 łyżka  suszonej żurawiny
·         1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
·         3 łyżki wody


Jabłko umyć, obrać i pokroić w kostkę. Do rondelka wlać sok. Zagotować.
Dodać suszoną żurawinę i pokrojone jabłko. Gotować 2-3 minuty, aż jabłko lekko zmięknie.
Do mąki dodać 3 łyżki wody. Wymieszać razem. Mąkę z wodą wlać do gotującego się soku z jabłka i żurawiny. Szybko wymieszać i poczekać, aż całość zgęstnieje. Gotować przez około 30 sekund. Zdjąć z ognia i podawać gorący lub wystudzony.







 



.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz