Przystawki

Rolada szpinakowa z łososiem w towarzystwie małych roladek 

Składniki:
opakowanie mrożonego rozdrobnionego szpinaku
łyżka chrzanu
łyżeczka masła
4 jajka
2 serki chrzanowe lub śmietankowe i do tego łyżka chrzanu
30 dkg łososia wędzonego w plastrach
sól, pieprz. 


Na maśle podsmażyć szpinak z łyżką chrzanu i sól, pieprz. Odcedzić na sicie i przestudzić. Żółtka dodać do szpinaku a z białek ubić pianę. Dodać ją do szpinaku i delikatnie wymieszać. Wylać na blachę ( ja używam tej dużej z piekarnika) wyłożoną papierem i piec 15-20 minut w 180 stopniach. Po upieczeniu zdjąć z papieru. wystudzoną posmarować serkiem i na to poukładać plastry łososia. Zwinąć jak roladę i na kilka godzin do lodówki.
 

Małe roladki to tortilla z serkiem i łososiem a drugie to tortilla posmarowana serkiem topionym na to szynka, plastry sera żółtego i do środka papryka i ogórek konserwowy.
Szybkie, smaczne i ładne przekąski karnawałowe.




 


Mięsne muffinki z piure szpinakowym Hortex


Na muffinki:
  • 50 dkg mięsa mielonego
  • cebula
  • jajko
  • sól, pieprz
  • bułka tarta
  • łyżka masła

Na piure:
  • 7 ziemniaków
  • 2-3 łyżki rozdrobnionego szpinaku Hortex
  • 5 łyżek mleka
  • 1 łyżka majonezu
  • sól, pierz
  • papryka do dekoracji

Wymieszać mięso mielone z cebulką, jajkiem, bułką tartą i przyprawami. Formę do muffinek wysmarować masłem i oprószyć bułką tartą. Z masy mięsnej zrobić kulkę i wkładać do foremek. Piec 30 min. w 180 stopniach.
Ziemniaki ugotować i przecisnąć przez praskę. Szpinak podsmażyć i wystudzić. Dodać mleko, majonez i przyprawy, wymieszać razem. Krem ziemniaczano-szpinakowy przełożyć do szprycy i wycisnąć na przestudzone babeczki. Posypać pokrojoną w drobną kostkę papryką.





Mój dzień z Hortex





Jabłkowy grzaniec Hortex



Składniki:      
  
 300 ml soku jabłkowego Hortex      
 garść malin świeżych lub mrożonych
·         2 szt. kory cynamonu
·         łyżka soku z cytryny
·         pomarańcza
·         4 szt. goździków
·         2 łyżki miodu


 Sok jabłkowy wlać do rondelka dodać  korę cynamonu, wsypać garść malin i zagotować,
Następnie dodać goździki, sok z cytryny, pomarańczę wyszorować i sparzyć wrzącą wodą pokroić na grube plastry i dodać do grzańca. Wsypać cukier i wymieszać.
Wszytko razem gotować na wolniutkim ogniu około 3 minuty. Rozlać do szklanek podać od razu.









Brak komentarzy:

Prześlij komentarz