czwartek, 23 lutego 2017

Jabłka pieczone z bakaliami




Jabłka pieczone z bakaliami
 



Składniki:
- 4 średnie jabłka
- 2 łyżki posiekanych orzechów (włoskich, laskowych)
- 2 łyżki rodzynek
- 2 łyżki pokrojonych suszonych śliwek
- 2 łyżki suszonej żurawiny
- 2 łyżki miodu
- szczypta mielonego cynamonu
- sok z cytryny

Sposób wykonania:
 Jabłka dokładnie umyć, osuszyć, ściąć z nich wierzchy, wydrążyć gniazda nasienne. Jabłka skropić sokiem wyciśniętym z cytryny.
Gniazdka nasienne wyrzucić a pozostałą część z jabłek pokroić w kostkę, wymieszać z bakaliami i miodem.  
Jabłka napełnić (kopiasto), ułożyć w naczyniu żaroodpornym i zapiekać 30-40 minut w 180 stopniach. Podawać ciepłe.

Przepis bierze udział w konkursie organizowanym przez Agnex na stronie durszlak.pl. Polecam zakup w sklepie.

 www.sklepagnex.pl
    




Bakalie mają moc! Zdrowe desery z Agnex

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz