wtorek, 7 lutego 2017

Karpatka śmietankowo-czekoladowa

Karpatka śmietankowo-czekoladowa

 Ciasto:
 5 g. masła ,
 pół szkl mąki,
 mniej niż pół szkl wody,
 4 jajka.

 Zagotować wodę do rozpuszczenia margaryny. Do gorącego stopniowo wsypać mąkę-ucierać na "klucha" aż zacznie przywierać do dna. Następnie dodawać po jednym jajku i ucierać aż zacznie się listwować. Wystudzić i zimne nakładać do prodziża. Piec ok. 25min. Wychodzą 3 placki. 

Krem:
 3 jajka, 
25 dkg cukru, 
15 dkg mąki,
 0,75 litra mleka
pół tabliczki czekolady mlecznej

Jaja utrzeć z cukrem, stopniowo dodawać mąkę i wrzące mleko. Podgrzewać aż zacznie gęstnieć. Wystudzić i utrzeć z 1,5 kostki masła. Podzielić na dwie części. Jedną zostawić a do drugiej dodać rozpuszczoną czekoladę. Przełożyć ciasto i wierzch posypać cukrem pudrem.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz