środa, 15 marca 2017

Bezowy mazurek bakaliowy w waflu



Bezowy mazurek bakaliowy w waflu
  

 Mazurek bakaliowy prosty w wykonaniu z dodatkiem ulubionych bakalii. Wykładamy na wafel, przykrywamy drugim waflem i pieczemy. Poza okresem wielkanocnym wspaniały pomysł na wykorzystanie białek.



Składniki:
·         6 białek
·         szczypta soli
·         250 g brązowego cukru
·         300 g ulubionych bakalii - posiekane orzechy włoskie, laskowe, posiekane migdały, rodzynki, suszone śliwki, kandyzowana skórka pomarańczowa, kandyzowane ananasy itp.
·         1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
·         2 kwadratowe wafle 


Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
W misie miksera ubić na sztywno białka ze szczyptą soli. Dalej ubijając dodawać cukier, łyżka po łyżce, co bardzo ważne - stopniowo. Powinna powstać gęsta i błyszcząca piana bezowa. Delikatnie wmieszać przesianą skrobię ziemniaczaną. Dodać posiekane i pokrojone bakalie, delikatnie wymieszać.
Masę bezową z bakaliami wyłożyć równomiernie na jeden z wafli, wyrównać. Przykryć drugim waflem. Przełożyć na dużą blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
Piekarnik rozgrzać do temperatury 140ºC i piec mazurek przez około 60 minut. Wyłączyć piekarnik, wyjąć i wystudzić mazurek.
 Pokroić na kwadraty i podawać.
Smacznego .





http://www.sklepagnex.pl
Przepis bierze udział w konkursie organizowanym przez Agnex na stronie durszlak.pl. Polecam zakup w sklepie.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz