Bezowy mazurek bakaliowy w waflu
Mazurek bakaliowy
prosty w wykonaniu z dodatkiem ulubionych bakalii. Wykładamy na wafel,
przykrywamy drugim waflem i pieczemy. Poza okresem wielkanocnym wspaniały
pomysł na wykorzystanie białek.
Składniki:
·
6 białek
·
szczypta soli
·
250 g brązowego cukru
·
300 g ulubionych bakalii - posiekane orzechy
włoskie, laskowe, posiekane migdały, rodzynki, suszone śliwki, kandyzowana
skórka pomarańczowa, kandyzowane ananasy itp.
·
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
·
2 kwadratowe wafle
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
W misie miksera ubić na sztywno białka ze szczyptą soli.
Dalej ubijając dodawać cukier, łyżka po łyżce, co bardzo ważne - stopniowo.
Powinna powstać gęsta i błyszcząca piana bezowa. Delikatnie wmieszać przesianą
skrobię ziemniaczaną. Dodać posiekane i pokrojone bakalie, delikatnie
wymieszać.
Masę bezową z bakaliami wyłożyć równomiernie na jeden z
wafli, wyrównać. Przykryć drugim waflem. Przełożyć na dużą blachę wyłożoną
papierem do pieczenia.
Piekarnik rozgrzać do temperatury 140ºC i piec mazurek przez
około 60 minut. Wyłączyć piekarnik, wyjąć i wystudzić mazurek.
Pokroić na kwadraty i
podawać.
Smacznego .
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz