piątek, 29 grudnia 2017

Świąteczne makowe babeczki


W tym roku po raz pierwszy zrobiłam na Święta makowe babeczki.

#beko #ciastojakzobrazka
  



W tym roku po raz pierwszy zrobiłam na Święta makowe babeczki.

Składniki:

  • 3 szklanki mąki
  • 3 żółtka
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • cukier wanilinowy
  • 20 dkg margaryny
  • 2 łyżki krojonych orzechów
  • 2 łyżki rodzynek
  • 1 łyżka miodu
  • 20 dkg masy makowej
Z mąki, cukrów, żółtek i margaryny zagnieść ciasto i wylepić nim foremki na babeczki i formę na muffiny. Ciasto na babeczki nie wymaga miksowania, ale przy innym cieście patent z poniższego filmiku na pewno wykorzystam.


Napełnić masą makową z bakaliami. Część ciasta rozwałkować i wykroić foremką małe gwiazdki. Gwiazdki umieścić na środku masy makowej. Piec w 180 stopniach około 20-25 minut. Upieczone babeczki po wyjęciu z pieca wyjąć z foremek i studzić na metalowej kratce.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz