Świąteczna wersja sernika z pomarańczami i ciemnym biszkoptem. Robiłam także z malinami i także polecam.
#beko #ciastojakzobrazka
Składniki:
na biszkopt:
3 jajka
1/2 szklanki mąki
1/3 szklanki kakao
3/4 szklanki cukru
3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
na masę
serową:
1 kg
serka pomarańczowego
5
jajek
2 opakowania budyniu waniliowego
2 łyżki
cukru pudru
120 g stopionego masła
dodatkowo:
400 ml soku pomarańczowego
2 opakowania galaretki pomarańczowego
2 pomarańcze
Białka ubić na sztywno. Jak zmiksować ciasto bez robienia bałaganu prezentuje poniższy filmik.
Następnie nadal
ubijając wsypywać cukier a na końcu żółtka. Mąkę, kakao i proszek do
pieczenia wymieszać i przesiać do masy jajecznej. Delikatnie wymieszać i
przelać do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika
nagrzanego do 175*C i piec około 20 minut.
Przygotować masę serową: żółtka utrzeć z
cukrem pudrem. Następnie dodać budynie, ser a na końcu wystudzone masło. Zmiksować.
Białka ubić na sztywno i delikatnie wymieszać z masą serową. Wylać ją na
biszkopt i piec z termoobiegiem w 160*C przez kwadrans a następnie po 15 minut
zwiększyć temperaturę o 10*C i wyłączyć
termoobieg. W sumie piec około godziny. Po upieczeniu zostawić w
uchylonym piekarniku do wystudzenia.
Pomarańcze obrać
i pokroić w plastry. Sok pomarańczowy zagotować, wsypać galaretki i rozpuścić
je, odstawić do wystudzenia. Kiedy galaretka zacznie mocno tężeć kawałki pomarańczy
ułożyć na serniku i zalać galaretką. Odstawić do całkowitego stężenia na kilka
godzin, najlepiej do lodówki.
Narobiłam sobie smaka na takie ciasto! Wygląda pysznie! :)
OdpowiedzUsuńPolecam naprawdę warto upiec.
OdpowiedzUsuńSerniczek, to ja zawsze biorę ;)
OdpowiedzUsuńŚwietne ciacho, pycha :D
Ten komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuń