piątek, 29 grudnia 2017

Ciasto Latte Macchiato



W tym roku w moim domu oprócz tradycyjnych makowców, pierników czy serników zagościło ciasto z kawą. Muszę powiedzieć, że bardzo szybko zniknęło z talerzy. Opłacało się zrobić coś nowego.



Biszkopt:

  •     6 jajek
  •     1 szklanka cukru
  •     1 szklanka mąki pszennej
  •     1 łyżeczka proszku do pieczenia
  •     2 łyżki wody
  •     2 łyżki kakao

Składniki kremu:

  •     20 dkg masła
  •     1/4 szklanki cukru pudru
  •     2 szklanki mleka w proszku
  •     400 g waniliowego serka homogenizowanego


poncz

  •     1 i 1/2 szklanki przestudzonej kawy
  •     100 ml dowolnego alkoholu


ponadto paczka okrągłych biszkoptów

Sposób wykonania:
Białka oddzielić od żółtek  i ubić na sztywno ze szczyptą soli. Dodawać po trochu cukier. Do ubitej piany wbić po 1 żółtku, miksując. Następnie wlać wodę. Mąkę, proszek do pieczenia i kakao przesiać i Dodać do ubitych jajek  i delikatnie wymieszać.
Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, wlać przygotowaną masę. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temp 170 C ok 25-30  minut. Biszkopt wyjąć i odstawić do ostygnięcia.
Masło ubić z cukrem pudrem na jasną, puszystą masę . Do ubitego masła dodać serki homogenizowane i mleko w proszku. Zmiksować do połączenia się składników.
Zaparzyć kawę, wystudzić i dodać alkohol.
Biszkopt przekroić. Jak to sprawnie zrobić zaprezentuje poniższy filmik. 


 Pierwszy blat ciasta włożyć do formy. Nasączyć go ponczem i wyłożyć na niego połowę masy. Na masie ułożyć biszkopty (jeden obok drugiego) namoczone w ponczu i  oprószyć kakao. Następnie położyć drugą część masy zostawiając trochę na wierzch. Przykryć drugim blatem biszkoptu. Wierzch ciasta nasączyć ponczem, posmarować pozostałą masą i obficie posypać gorzkim kakao. Wstawić na kilka godzin do lodówki. Ja udekorowałam przy krojeniu każdy kawałek dekorowałam pierniczkiem gwiazdką.

#beko #ciastojakzobrazka



Ciasto jak z obrazka
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz