Bezy z wiórkami kokosowymi sklejone ubitą śmietaną i truskawkami to bardzo fajne połączenie.
Składniki:
- białko 3 sztuki
- cukier drobny 1,5 szklanki
- wiórki kokosowe 300 gram
- mąka ziemniaczana 1 łyżka
- sól szczypta
- śmietanka 30% 500 ml
- cukru pudru 4 łyżki
- truskawek 30 dkg
Białka
ubijamy z solą na sztywną masę. Pod koniec ubijania dodajemy małymi porcjami
cukier i cały czas ubijamy mikserem.
Do ubitych
białek dodajemy mąkę ziemniaczaną i wiórki kokosowe. Całość delikatnie mieszamy
szpatułką, aby białka nie opadły.
Na blaszkę
wyłożoną papierem do pieczenia ,masę kokosową wykładamy łyżką w niewielkich
odstępach lub w specjalną foremkę do bez.
Wkładamy do
nagrzanego piekarnika do 160 na ok.30 minut.
Po
wystudzeniu, ubijamy śmietanę z cukrem pudrem i dodajemy pokrojone w kostkę
truskawki. Bezy sklejamy po dwie ubitą śmietaną.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz