wtorek, 8 maja 2018

Bezowe kokosanki z bitą śmietaną i truskawkami



Bezy z wiórkami kokosowymi sklejone ubitą śmietaną i truskawkami to bardzo fajne połączenie. 




Składniki:

  •          białko 3 sztuki
  •          cukier drobny 1,5 szklanki
  •          wiórki kokosowe 300 gram
  •          mąka ziemniaczana 1 łyżka
  •          sól szczypta
  •          śmietanka 30% 500 ml
  •          cukru pudru 4 łyżki
  •          truskawek 30 dkg


Białka ubijamy z solą na sztywną masę. Pod koniec ubijania dodajemy małymi porcjami cukier i cały czas ubijamy mikserem.
Do ubitych białek dodajemy mąkę ziemniaczaną i wiórki kokosowe. Całość delikatnie mieszamy szpatułką, aby białka nie opadły.
Na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia ,masę kokosową wykładamy łyżką w niewielkich odstępach lub w specjalną foremkę do bez.
Wkładamy do nagrzanego piekarnika do 160 na ok.30 minut.
Po wystudzeniu, ubijamy śmietanę z cukrem pudrem i dodajemy pokrojone w kostkę truskawki. Bezy sklejamy po dwie ubitą śmietaną.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz