poniedziałek, 10 lipca 2017

Nalewka z płatków róży

Nalewkę różaną zrobiłam w tamtym roku po raz pierwszy, ponieważ w ogrodzie rozkwitło bardzo dużo pięknych i pachnących róż. Nalewka wszystkim bardzo posmakowała i w tym roku także ją zdobię i to nie jedną porcję. Bardzo dobrze smakuję schłodzona. Postanowiłam także zgłosić ja do konkursu cukier z głową. Powiem że spożywana w większej ilości może spowodować utratę głowy. Dzięki stronie Uczymy jak słodzić dowiecie się dużo na temat zdrowego słodzenia i przekonacie się, że cukier nie jest taki zły tylko z umiarem.

www.polski-cukier.pl



Składniki:

  •     4-5 szkl. płatków róży
  •     500 ml spirytusu
  •     0,5 kg cukru Polski Cukier
  •     kawałek cynamonu (ok.2-3 cm)
  •     kilka goździków
  •     o,5 litra niegazowanej wody mineralnej 




Dojrzałe i pachnące płatki róży wkładamy warstwami do słoja przesypując je cukrem.
Dodajemy cynamon, goździki i zalewamy  wymieszanym spirytusem z wodą. Zakręcamy i odstawiamy w ciepłe nasłonecznione miejsce na 2 tygodnie, codziennie lekko poruszamy słojem.
 Po tym czasie przestawiamy nalewkę w chłodne miejsce na kolejne dni.
Następnie nalewkę filtrujemy ja używam gazy, zlewamy do butelek i odstawiamy w chłodne, ciemne miejsce na co najmniej 2 miesiące.
Pijemy lekko schłodzoną, można jej też używać jako aromat do herbaty.






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz