Składniki:
- 4-5 szkl. płatków róży
- 500 ml spirytusu
- 0,5 kg cukru Polski Cukier
- kawałek cynamonu (ok.2-3 cm)
- kilka goździków
- o,5 litra niegazowanej wody mineralnej
Dojrzałe i
pachnące płatki róży wkładamy warstwami do słoja przesypując je cukrem.
Dodajemy cynamon,
goździki i zalewamy wymieszanym
spirytusem z wodą. Zakręcamy i odstawiamy w ciepłe nasłonecznione miejsce na 2
tygodnie, codziennie lekko poruszamy słojem.
Po tym czasie przestawiamy nalewkę
w chłodne miejsce na kolejne dni.
Następnie
nalewkę filtrujemy ja używam gazy, zlewamy do butelek i odstawiamy w chłodne,
ciemne miejsce na co najmniej 2 miesiące.
Pijemy lekko
schłodzoną, można jej też używać jako aromat do herbaty.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz