niedziela, 23 lipca 2017

Tarta z jajkami








 Tartę z jajkami zrobiłam po raz pierwszy przed świętami Wielkanocnymi, ponieważ chciałam zrobić jakieś danie z jajkami. Wszystkim bardzo posmakowała i od tego czasu bardzo często gości w moim domu. Jest bardzo smaczna i do tego ładnie się prezentuje na stole. Postanowiłam ją wstawić do konkursu Wytrawne tarty i placki– najlepsze na letni obiad.


Składniki na spód:
  •      250 g mąki
  •     1 jajko
  •     120 g masła
  •    1/2 łyżeczki cukru
  •     1 płaska łyżeczka soli
  •     2 łyżki wody
Składniki na farsz:
  •       4 ugotowane na twardo jajka 
  •        ok. 200 g szynki pokrojonej w kostkę
  •        ok. 200 g żółtego sera startego na tarce o dużych oczkach
  •       200 g śmietany 12 lub 18 %
  •        1 jajko
  •        pół pęczka posiekanego szczypiorku 
  •        sól 
  •       pieprz
Wszystkie składniki na spód umieścić w misce: mąkę , jajko, masło, cukier, sól i wodę. Zagnieść ciasto, owinąć je w folię spożywczą i chłodzić w lodówce prze 30 min.
Formę o średnicy 23-25 cm. posmarować delikatnie masłem . Tak przygotowaną blaszkę wylepić cienko schłodzonym ciastem (brzeg na min 3 cm.) Nakłuć ciasto widelcem, przykryć papierem do pieczenia i obciążyć grochem/fasolą. Wstawić do nagrzanego do 180°C piekarnika na 10 min.
 W misce wymieszać śmietanę, surowe jajko i starty żółty ser. Następnie dodać szczypiorek i pokrojoną w kostkę szynkę. Doprawić solą, pieprzem i wymieszać. Nadzienie przełożyć na podpieczony wcześniej spód. Na wierzchu ułożyć ugotowane jajka  przekrojone na połówki.
Zapiec w nagrzanym do 180°C piekarniku przez 20-30 min. aż masa się zetnie, a ser zrumieni. Podać z sosem czosnkowym. Smacznego












Brak komentarzy:

Prześlij komentarz