Tartę z jajkami zrobiłam po raz pierwszy przed świętami Wielkanocnymi, ponieważ chciałam zrobić jakieś danie z jajkami. Wszystkim bardzo posmakowała i od tego czasu bardzo często gości w moim domu. Jest bardzo smaczna i do tego ładnie się prezentuje na stole. Postanowiłam ją wstawić do konkursu Wytrawne tarty i placki– najlepsze na letni obiad.
Składniki na spód:
- 250 g mąki
- 1 jajko
- 120 g masła
- 1/2 łyżeczki cukru
- 1 płaska łyżeczka soli
- 2 łyżki wody
Składniki na farsz:
- 4 ugotowane na twardo jajka
- ok. 200 g szynki pokrojonej w kostkę
- ok. 200 g żółtego sera startego na tarce o dużych oczkach
- 200 g śmietany 12 lub 18 %
- 1 jajko
- pół pęczka posiekanego szczypiorku
- sól
- pieprz
Wszystkie składniki na spód umieścić w misce: mąkę , jajko,
masło, cukier, sól i wodę. Zagnieść ciasto, owinąć je w folię spożywczą i
chłodzić w lodówce prze 30 min.
Formę o średnicy 23-25 cm. posmarować delikatnie masłem .
Tak przygotowaną blaszkę wylepić cienko schłodzonym ciastem (brzeg na min 3
cm.) Nakłuć ciasto widelcem, przykryć papierem do pieczenia i obciążyć
grochem/fasolą. Wstawić do nagrzanego do 180°C piekarnika na 10 min.
W misce wymieszać
śmietanę, surowe jajko i starty żółty ser. Następnie dodać szczypiorek i
pokrojoną w kostkę szynkę. Doprawić solą, pieprzem i wymieszać. Nadzienie
przełożyć na podpieczony wcześniej spód. Na wierzchu ułożyć ugotowane
jajka przekrojone na połówki.
Zapiec w nagrzanym do 180°C piekarniku przez 20-30 min. aż
masa się zetnie, a ser zrumieni. Podać z sosem czosnkowym. Smacznego
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz