Ciasto truskawkowe pole jest jednym z moich ulubionych ciast z truskawkami. Łatwo się je robi, super smakuje i do tego bardzo efektownie wygląda i zawsze wywołuje zdziwienie u znajomych. Przepis zgłosiłam do konkursu Cukier z głową i zachęcam wszystkich do odwiedzenia strony kampanii Uczymy jak słodzić.
Biszkopt ze
szpinakiem:
6 jajek
1 szklanka
cukru
180ml oleju
340g mąki
2 łyżeczki
proszku do pieczenia
1/3 łyżeczki
sody
250g
świeżego szpinaku
Krem:
500ml
schłodzonej śmietanki kremówki 30% lub 36%
500g
umytych, pokrojonych w kostkę truskawek
2 łyżki
żelatyny
3 łyżki
cukru pudru Polski Cukier
cukier
wanilinowy
sok
wyciśnięty z 1/2 cytryny
Do
nasączenia:
1/4 szklanki
wody
2-3 łyżki
soku z cytryny
1 łyżeczka
cukru pudru
Dodatkowo:
truskawki do
ozdoby
Biszkopt ze
szpinakiem:
Świeży szpinak umyć i bardzo dobrze osączyć,
zmielić w maszynce lub blenderem.
Mąkę
wymieszać z proszkiem do pieczenia, sodą.
Białka ubić na sztywną pianę. Ciągle ucierając
mikserem, dodawać stopniowo cukier, mieszać, dodać żółtka i dalej mieszać mikserem na
jasną, kremową masę.
Do piany z jajek wlać partiami olej, po każdym dodaniu wymieszać
delikatnie szpatułką lub łyżką. Dodać szpinak i wymieszać.
Następnie do
masy ze szpinakiem dodać w 3-4 partiach mąkę i wymieszać. Gotowe ciasto wlać do
blaszki 25x35cm wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównać i wstawić do
nagrzanego piekarnika. Piec w 180C przez około 45-50 minut. Po wyjęciu z
piekarnika odstawić do całkowitego ostygnięcia.
Ostygnięty biszkopt z wierzchu przyciąć,
odcinając przypieczoną, lekko brązowawą skórkę. Następnie przekroić go w
poziomie na 3 części. Jedną cześć pokruszyć do miski.
Krem:
Żelatynę zalać około 4 łyżkami zimnej wody,
wymieszać i odstawić, aby napęczniała. Napęczniałą żelatynę podgrzewać, cały
czas mieszając, aż się rozpuści.
Śmietankę kremówkę ubić na sztywno z cukrem
pudrem i cukrem waniliowym i powoli dodać żelatynę, sok z cytryny i pokrojone
truskawki.
Składniki do
nasączenia wymieszać i skropić biszkopt w blaszce. Połowę kremu wyłożyć na ciasto w blaszce i wyrównać. Przykryć drugą częścią biszkoptu, który również
nasączyć i lekko docisnąć. Wyłożyć pozostały krem, wyrównać i wierzch posypać
pokruszonym biszkoptem. Na koniec w ciasto, rządkami, powciskać całe truskawki.
Ciasto wstawić do lodówki na około 4-5 godzin, najlepiej na całą noc.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz