piątek, 16 czerwca 2017

Sałatka grzybowa polana



Moja propozycja na wykorzystanie warzyw Bonduelle to sałatka, która ładnie wygląda i super smakuje. Jest ona hitem każdego przyjęcia. Polecam wypróbować.





 


Składniki:

filet z kurczaka

duży słoik marynowanych pieczarek

pół puszki groszku Bonduelle

pół puszki kukurydzy Bonduelle

15-20 dkg marynowanej marchewki w kostkę

3 jajka

3 ziemniaki

3 konserwowe ogórki

1 cebula

10 dag żółtego sera

papryka ostra do smaku

1 łyżeczka przyprawy do kebab-gyros

olej do smażenia

sól, pieprz

majonez

pęczek natki pietruszki

pęczek koperku

pęczek szczypiorku



Ziemniaki ugotować, wystudzić. Jajka ugotować na twardo. Obrać.

Fileta z kurczaka pokroić w drobną kostkę, oprószyć przyprawą kebab-gyros usmażyć na oleju , wystudzić. Ser zetrzeć na tarce jarzynowej, warzywa  i ogórki konserwowe osączyć z zalewy, jajka, wystudzone ziemniaki i cebulę pokroić w kostkę, zieleninę posiekać razem.

Okrągłą tortownicę wyłożyć folią , ułożyć ściśle obok siebie pieczarki łebkami do dołu, posypać wymieszaną zieleniną. Wyłożyć mieszankę warzywną ( groszek, kukurydzę i marchewkę), oprószyć solą, pieprzem oraz papryką, posmarować cienką warstwą majonezu, rozłożyć ziemniaki, pokrojoną cebulę, jajka, mięso i ogórki, posypać solą i pieprzem,  znów posmarować majonezem, posypać startym serem, przykryć folią, włożyć do lodówki najlepiej na całą noc.

Przed podaniem folię zdjąć, przykryć tortownicę talerzem i odwrócić sałatkę, odpiąć obręcz z tortownicy i gotowe do podania.






Czy wiesz, że?

Warzywa Bonduelle uprawiane są w najlepszych strefach klimatycznych dla danych warzyw, dlatego Kukurydza pochodzi z ciepłych Węgier, a groszek z Polskich Kujaw.

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz