Moja propozycja na wykorzystanie warzyw Bonduelle to sałatka, która ładnie wygląda i super smakuje. Jest ona hitem każdego przyjęcia. Polecam wypróbować.
Składniki:
filet z kurczaka
duży słoik marynowanych pieczarek
pół puszki groszku Bonduelle
pół puszki kukurydzy Bonduelle
15-20 dkg marynowanej marchewki w kostkę
3 jajka
3 ziemniaki
3 konserwowe ogórki
1 cebula
10 dag żółtego sera
papryka ostra do smaku
1 łyżeczka przyprawy do kebab-gyros
olej do smażenia
sól, pieprz
majonez
pęczek natki pietruszki
pęczek koperku
pęczek szczypiorku
Ziemniaki ugotować, wystudzić. Jajka ugotować na
twardo. Obrać.
Fileta z kurczaka pokroić w drobną kostkę,
oprószyć przyprawą kebab-gyros usmażyć na oleju , wystudzić. Ser zetrzeć na
tarce jarzynowej, warzywa i ogórki
konserwowe osączyć z zalewy, jajka, wystudzone ziemniaki i cebulę pokroić w
kostkę, zieleninę posiekać razem.
Okrągłą tortownicę wyłożyć folią , ułożyć ściśle
obok siebie pieczarki łebkami do dołu, posypać wymieszaną zieleniną. Wyłożyć
mieszankę warzywną ( groszek, kukurydzę i marchewkę), oprószyć solą, pieprzem
oraz papryką, posmarować cienką warstwą majonezu, rozłożyć ziemniaki, pokrojoną
cebulę, jajka, mięso i ogórki, posypać solą i pieprzem, znów posmarować majonezem, posypać startym
serem, przykryć folią, włożyć do lodówki najlepiej na całą noc.
Przed
podaniem folię zdjąć, przykryć tortownicę talerzem i odwrócić sałatkę, odpiąć
obręcz z tortownicy i gotowe do podania.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz