Ogórki z kurkumą pierwszy raz zrobiłam w tamtym roku i w tym także już robiłam. Bardzo fanie pasują do kanapki, drugiego dania czy sałatki.
Składniki:
- 1,5 kg ogórków
- 2 szklanki wody
- 1 i ¾ szklanki octu spirytusowego 10 %
- 1 i ¾ szklanki cukru
- 10 ziaren ziela angielskiego
- 1 łyżka ziaren czarnego pieprzu
- 1 łyżka ziaren gorczycy
- 1 płaska łyżka kurkumy
- 1 płaska łyżka soli
Ogórki umyć, pokroić wzdłuż w cienkie
plastry, ćwiartki lub całe takie malutkie. Ułożyć ciasno w słoikach.
W garnku zagotować wodę z cukrem i
przyprawami. Dodać ocet i gotować całość pod przykryciem przez ok. 5
minut. Zalać ogórki zalewą, zakręcić
słoiki i wstawić je do garnka wyłożonego ściereczką lub gazetami i zalać wodą,
do 3/4 ich wysokości i przykryć pokrywką. Zagotować. Od chwili wrzenia gotować
około 5 -7 minut. Ogórki powinny zmienić kolor z ciemno zielonego na jasno
zielony.
Po tym czasie wyciągnąć słoiki z garnka i
przykryć je ściereczką. Pozostawić do ostygnięcia.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz