czwartek, 23 lutego 2017

Jabłka pieczone z bakaliami




Jabłka pieczone z bakaliami
 



Składniki:
- 4 średnie jabłka
- 2 łyżki posiekanych orzechów (włoskich, laskowych)
- 2 łyżki rodzynek
- 2 łyżki pokrojonych suszonych śliwek
- 2 łyżki suszonej żurawiny
- 2 łyżki miodu
- szczypta mielonego cynamonu
- sok z cytryny

Sposób wykonania:
 Jabłka dokładnie umyć, osuszyć, ściąć z nich wierzchy, wydrążyć gniazda nasienne. Jabłka skropić sokiem wyciśniętym z cytryny.
Gniazdka nasienne wyrzucić a pozostałą część z jabłek pokroić w kostkę, wymieszać z bakaliami i miodem.  
Jabłka napełnić (kopiasto), ułożyć w naczyniu żaroodpornym i zapiekać 30-40 minut w 180 stopniach. Podawać ciepłe.

Przepis bierze udział w konkursie organizowanym przez Agnex na stronie durszlak.pl. Polecam zakup w sklepie.

 www.sklepagnex.pl
    




Bakalie mają moc! Zdrowe desery z Agnex

poniedziałek, 20 lutego 2017

Ciasto jabłkowa delicja



Ciasto jabłkowa delicja




Składniki:
·         4 paczki herbatników
·         2 galaretki cytrynowe
·         1,5 szklanki soku jabłkowego Hortex
·         2 słoiczki smażonych jabłek
·         czekolada gorzka na polewę

      Galaretki połączyć z wrzącym sokiem jabłkowym. Wymieszać do całkowitego rozpuszczenia i wystudzić. Formę  z wysokim brzegiem wyłożyć  pergaminem. Na spodzie rozłożyć herbatniki.
Tężejącą galaretkę dobrze wymieszać ze smażonymi jabłkami. Następnie włożyć na 10 minut do lodówki. Następnie schłodzoną masę jabłkową rozsmarować na spodzie z herbatników. Przykryć pozostałymi ciastkami, lekko docisnąć. Ciasto wstawić na 2-3 godziny do lodówki.
Gorzką czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i polać ciasto. Schłodzić, pokroić na kawałki i dowolnie udekorować.







  


  

Mięsne muffinki z piure szpinakowym Hortex




Mięsne muffinki z piure szpinakowym Hortex


Na muffinki:
50 dkg mięsa mielonego
cebula
jajko
sól, pieprz
bułka tarta
łyżka masła

Na piure:
7 ziemniaków
2-3 łyżki rozdrobnionego szpinaku Hortex
5 łyżek mleka
1 łyżka majonezu
sól, pierz
papryka do dekoracji


Wymieszać mięso mielone z cebulką, jajkiem, bułką tartą i przyprawami. Formę do muffinek wysmarować masłem i oprószyć bułką tartą. Z masy mięsnej zrobić kulkę i wkładać do foremek. Piec 30 min. w 180 stopniach.
Ziemniaki ugotować i przecisnąć przez praskę. Szpinak podsmażyć i wystudzić. Dodać mleko, majonez i przyprawy, wymieszać razem. Krem ziemniaczano-szpinakowy przełożyć do szprycy i wycisnąć na przestudzone babeczki. Posypać pokrojoną w drobną kostkę papryką.






Jabłkowy grzaniec Hortex



Jabłkowy grzaniec Hortex


Składniki:
·         300 ml soku jabłkowego Hortex
·         garść malin świeżych lub mrożonych
·         1 szt. kory cynamonu
·         łyżka soku z cytryny
·         pomarańcza
·         4 szt. goździków
·         2 łyżki miodu



 Sok jabłkowy wlać do rondelka dodać  korę cynamonu, wsypać garść malin i zagotować,
Następnie dodać goździki, sok z cytryny, pomarańczę wyszorować i sparzyć wrzącą wodą pokroić na grube plastry i dodać do grzańca. Wsypać cukier i wymieszać.
Wszytko razem gotować na wolniutkim ogniu około 3 minuty. Rozlać do szklanek podać od razu.